Веска Ненчева: Бюджетът е от първостепенна важност за БСП

10.11.2022 г.

Съставянето на редовно правителство е важна стъпка, която трябва да постигнем, но преди това е важен бюджетът на държавата.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Веска Ненчева в предаването „Твоят ден” по Nova News.

Тя припомни, че се намираме в изключително трудна ситуация, в която служебното правителство така и не е внесло бюджет за 2023 г. в Народното събрание. „Ще трябва това да се преодолява с предложения между първо и второ четене на внесения стар бюджет. В тези предложения ние ще държим на своята социална политика”, подчерта Ненчева.

По нейните думи в разговорите с „Продължаваме промяната” левицата е стъпила върху силните социални елементи в бюджета, свързани с размера на минималната работна заплата, която трябва да бъде повишена на 850 лв., с това майчинството през втората година да е с размера на минималната работна заплата, безплатни лекарства за деца до 14 години. „Това са част от коментираните социални стъпки. Имаме допирни точки с „Продължваме промяната”, каза депутатът от „БСП за България” за проведената среща между двете парламентарни групи.

Ненчева припомни и че БСП има решение да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” и подчерта, че ако социалистите получат третия мандат, ще подходят отговорно и ще търсят възможности за подкрепа на техните политики. 

„Аз съм изключително спокойна от гледна точка на това, че работата ни е принципна и последователна. Тогава, когато за пореден път заявяваме нашите политики, които преследваме, нямаме притеснения за това, което ще се случи като диалог. Времето в следващите няколко седмици ще покаже за това узряване на партиите  и за отговорността, която всеки народен представител носи тогава, когато времената са наистина тежки и трябва да се вземат трудни решения, но не и да се правят безпринципни компромиси”, каза още Веска Ненчева.