Корнелия Нинова: Продължаване на бюджета означава замразяване на доходите при повишаващи се цени

Няма да си играем на популисти, трябва да говорим сериозно, професионално и отговорно

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на срещата с ГЕРБ за бюджета за 2023 г.

Както знаете, на 2 ноември отправихме покана към всички парламентарни групи за срещи и търсене на съгласие по минимум предложения, за които можем да гарантираме, че ще има мнозинство по бюджета. Все още няма преговори за съставяне на правителство, докато не бъде връчен първи мандат. Времето тече с оглед на бюджетната процедура и нашата загриженост е какво ще се случи догодина с икономиката, домакинствата и семействата. Поканата за тези срещи е продиктувана точно от тази загриженост. Да видим какво ще направим с гарантирането на хората и икономиката през зимата. Ние имаме с вас сериозни различия по тези въпроси. Но може би ще намерим и някакво съгласие по някои от мерките.

Под сериозни различия имам предвид първо по отношение на това, че политическа партия ГЕРБ смятате, че е добре да се продължи закона за бюджета за 22-ра да важи и за 23-та година. Ние сме на различно мнение, защото смятаме, че това би означавало замразяване на доходите при повишаващи се цени. Бихме искали да внесем допълнения под формата на социални предложения, които ще ви представим накратко. Разбира се, трябва да е съобразено с финансовата стабилност и макроикономическата рамка – това е безусловно.

Няма да си играем на популисти, въпреки че г-н Борисов каза, че и социалния пакет на БСП ще приеме. Сега го разбирам, той го играе добрия Дядо Мраз, но все пак ние да говорим сериозно, професионално и отговорно – какво можем да направим и какво не можем, това ни е целта.

Смятаме, че беше добре служебното правителство да внесе нов закон за бюджета. Но, при положение че не го прави, сме готови да обсъдим заедно между 1-во и 2-ро четене дали можем и какво можем да подобрим. За нас най-важна е социалната сфера. На социална комисия вече се приемат социални закони – например приехме Закон за социално подпомагане, в който социалните помощи се увеличават, тъй като се вдига и прага на бедност. За 2023 г. са необходими 87 милиона допълнително по информация на служебния министър на труда и социалната политика. Продължавайки този бюджет – парите ги няма. Старият бюджет се продължава до март, а тези влизат от юли, но си представете една нова политическа нестабилност в началото на годината или нови избори - оставяме държавата и най-вече социалната сфера в едно доста несигурно положение.

Ето това ни се иска да избегнем в тези разговори. Да видим различните мнения и предложения. Да видим кое е възможно и кое не. Да гарантираме финансова стабилност и да не позволяваме между 1-во и 2-ро четене популистко наддаване и риск за финансовата стабилност.

Имаме различия с вас по макрорамката. Знаем мнението на г-н Ананиев и г-н Добрев. Подготвили сме сравнителен преглед с европейските държави как стои положението на дълг, дефицит, инфлация, разпределение на БВП от глава на населението. Опитали сме се да направим един поглед към европейската ситуация. Разбираме, че нашата икономика е свързана с европейската и развитието ни зависи от това как ще се развият процесите в Европа. Трябва да разглеждаме бюджета ни в контекста на цялата европейска картина.

Както и да приключат преговорите за правителство ние смятаме, че бюджет трябва да е гарантиран. И ако той не е нов за 2023 г., то поне да е подобрен от този, който служебният кабинет внесе за удължаване на бюджета от 2022 година.

Подготвили сме презентация. Особено макрорамката и финансовите измерения. Иначе социалните предложения ни ги знаете какви са. Те са ориентирани към една определена група хора. За нас това са деца и млади – затова и искаме безплатни учебници и лекарства за децата. Млади хора до 26 години да бъдат освободен от данък общ доход, а майчинството да следва ръста на минималната заплата. Втората ни група са работниците и особено работещите бедни, което изисква увеличение на минималната работна заплата. Трета група са възрастните. Ние сме предвидили няколко варианта. Единият е много скъп – това е преизчисляването на всички пенсии с нов средноосигурителен доход за 21-ра година. Знаем, че е много скъпо, но трябва да обсъдим възможности дали може, или не.

Също предложенията ни за таван на цените на енергоносителите. Радвам се, че онзиден взехме решение за подкрепа на икономиката на църкви, училищата, болници. В зала вече това е решено. По-скоро ни вълнуват доходите на хората и сме отворени за тази дискусия с аргументи. Няма смисъл сега от политическо наддаване, защото рискът е голям.