Кристиан Вигенин: Служебният министър на вътрешните работи не предлага конкретни мерки за мигрантския натиск

За да легитимирате вашата дейност, обезкървихте и ръководството на Гранична полиция, заяви Иван Иванов от трибуната в Народното събрание

„Днешното изслушване назрява отдавна и за съжаление трагичният инцидент от онзи ден го ускори. Не поискахме това изслушване, за да ви искаме оставката, може и това да се случи, разбира се, в разговора. Вярваме, че има смисъл да навлезем малко по-сериозно по отношение на проблемите, свързани с българската граница и справянето с потока от нелегални имигранти.“ Това заяви заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин по време на изслушването на министър Демерджиев в парламента. По думите му при предишното ръководство на МВР е извършена структурна реформа в Гранична полиция, която предизвика немалко спорове и възражения, а мотивите са останали неясни. „Например закриването на граничното полицейско управление в Болярово, на чиято територия беше убит елховския полицай Петър Бъчваров“, уточни той.

Социалистът изложи мотивите на левицата за исканото изслушване: „Нарастващият натиск по границата на нелегални имигранти беше предвидим. Ситуацията се усложни, заради събитията в Афганистан и войната в Украйна, която доведе до високи цени на хранителните продукти и проблеми с изхранването в Африка. На крачка сме от присъединяване към Шенгенското пространство, но поредицата от инциденти в последните седмици може да хвърлят сянка върху способността ни да опазим външната граница на ЕС. От случващото се изглежда, че и сътрудничеството с турската страна не е на достатъчно високо равнище. Досега не сме чули от вас подредена стратегия за справяне със ситуацията, освен кадрови промени, които не знаем дали и как ще дадат ефект“, каза още Вигенин.

По думите му БСП иска от Демерджиев да информира са предприетите мерки и какво смята оттук-нататък да предприеме, във връзка охраната на границата и справяне с потока от нелегални имигранти. „Това са въпроси, които не могат да чакат“, категоричен е социалистът и допълни, че в момента трябва да бъдат подготвени стъпки, които да бъдат продължени от редовния министър.

„За да легитимирате вашата дейност, обезкървихте и ръководството на Гранична полиция. Бяха направени смени с мотива, че нещата ще потръгнат. Включително онзи ден е освободен и зам.-директор на Гранична полиция с мотив, че натискът по границата е намалял – очевидно това не се случва. Въпросът ни е в какво състояние е не преградното съоръжение, а тези помощни средства, които са изградени към него – инфрачервени камери, камери за наблюдение? Защото многократно сме заявявали, че те не работят. Поддържат ли се и по какъв начин, и кога ще се случи реформирането в Гранична полиция, за да могат хората да са там, а не да се командироват и понякога насила, за наказание?“, обърна се народният представител от левицата Иван Иванов към министър Демерджиев.

Иван Ченчев призова вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев да не говори, че народните представители задават въпроси по политическа линия. Защото от начина, по който се задават въпросите си е проличало, че парламентарните групи искат да разберат какво е състоянието по границата ни. „Г-н министър, имигрантите обаче влизат – пропуски в системата има и при вас. Имигрантите пребивават на територията на цялата страна, а каналджийските схеми убиват. Малко е нахално, г-н министър, да призовавате НС да ви дава повече средства, след като вие не сте дали адекватен бюджет. Внесете бюджет, а не хвърляйте всичко на Народното събрание. МВР знае къде има мигранти и къде се крият, проблемите са много и трябва по това нещо да се действа. Кажете ми какво противодействие имате за цялостните схеми на територията на страната ни“, каза в заключение народният представител от социалистическата партия.

През годините много пъти сме говорили по темата за съоръжението на границата. Неслучайно и сега БСП повдигнахме този въпрос, защото преди повече от 4 години сме внесли в прокуратурата документи, с които искаме тя да се произнесе по тази тема, надяваме се най-после да го направи. Да даде отговор на внесените от нас документи и да каже кой, защо и как е направил тези нарушения, за да сме на този хал, на който в момента е нашата граница. За жалост се стига до този трагичен случай поради всички нарушения извършени през годините основно по време управлението на ГЕРБ. Българските граждани искат да знаят какво точно се случва. Как така е възпроизведен изстрел от чужда територия и е загинал български полицай – не дадохте отговор и на това г-н министър. Кой е виновен съоръженията да не работят? Слушахме ви повече от 2 часа г-н министър, но не чухме от вас думата отговорност. Независимо, че точно вие сменихте ръководния състав на Гранична полиция. Затова и ние от БСП ви питаме какво още трябва да се случи, за да поемете вашата отговорност? Затова още вчера поискахме оставката ви, която в този случай е въпрос на морал“, обобщи Борислав Гуцанов за състоянието на българската граница и причините довели до исканата от социалистите оставка на министър Демерджиев.