Проф. Румен Гечев, БСП: За България е важно да има бюджет

Не трябва да съкращаваме социалните програми и икономическите помощи за бизнеса, твърди социалистът

„Бюджетът е по-важен от правителството. Има два варианта – да има правителство и бюджет. Но, ако няма правителство след третия кръг, наистина е важно за България да има бюджет. Предложението на служебното правителство за удължаване на закона за стария бюджет е доста формално и те не си изпълниха задължението. Служебният министър на финансите каза, че те имали 3 варианта на бюджет. Но от 3 вариантау те не внесоха нищо.“ Това заяви народният представител от „БСП за България проф. Румен Гечев в ефира на BGonAIR.

“В икономическата комисия решихме да подкрепим този документ за удължаване, тъй като той ни дава юридически повод между 1-во и 2-ро четене да направим съответните предложения. Разработването на бюджет ще бъде трудно, защото той трябва да бъде подкрепен от 121 души. Голямата задача е да се постигне приемлив дефицит, без да спрат институциите да функционират. Днес на срещата с ПП постигнахме едно добро съгласие, защото им показахме в систематизиран вид състоянието на държавния дълг и бюджетите на другите страни в Европа. Нашето състояние в момента и това, което ние предлагаме, е значително по-добре от това, което правят някои по-развити страни. Трябва да бъдем внимателни с бюджетните приходи. Ние не се притесняваме, ако този бюджетен дефицит е малко под 4%. Категоричната ни позиция е, че не трябва да съкращаваме социалните програми и икономическите помощи за бизнеса. Предвидили сме и увеличение на минималната работна заплата. Тя оказва влияние върху бюджета от гледна точка на това, че в бюджета има някои плащания, които са на база минимална работа заплата”, коментира проф. Гечев за ситуацията около приемането на бюджета и важността това да се случи.

Според него не можем да си позволим да купуваме дълг на прекалено висока цена. Той определи като нереалистични данните, изнесени от служебното правителство за дълг в размер на 16 милиарда. „И тук мисля, че колегите изпълняваха политическа поръчка. Още повече, че дефицитът от 11 млрд. е много странен. По каква причина служебното правителство е увеличило капиталовите разходи с над 3 милиарда? Или пък тяхната прогноза за икономически растеж е прекалено песимистична, защото все пак МВФ дава на България 3% ръст 23-та година. Според мен тези 3% са доста оптимистични. Служебният кабинет в неговата прогноза залага под 2%“, посочи Румен Гечев.

Народният представител от левицата коментира, че има фактори в Европа, които никой не може да предвиди и даде пример с България, която силно зависи от вноса на енергийни източници. „В момента цените на газа намаляват, защото още през 2013 година е подписано споразумението с Азербайджан на фиксирани цени. Договорът изтича в началото на 2023 година и те нямат причини да ни продават газ на цени, които са различни от тези на световния пазар. Експертите в областта считат, че следващата година проблемите ще бъдат сериозни. Към месец март Европа ще трябва да презарежда хранилищата си и тогава цените сигурно пак ще бъдат високи“, добави той.

„Ние скандално започваме да плащаме втори транш за нови 8 самолета F-16, но служебното правителство очевидно има намерение и е започнал преговори за купуване на 10 „Грипена“. Аз отдавна се занимавам с тази тематика, но те най-вероятно водят преговори с шведската фирма. Шведската страна предлагаха и един важен за България вариант – по-голямата част от парите да останат в България под формата на инвестиции и щяха да развиват съвместен бизнес в България. Но въпреки тези предимства не считаме, че сега е моментът да се купуват изтребители“, категоричен е народният представител за позицията на социалистите, които са против закупуването на нови самолети в този момент.

„Днес искахме оставката на министъра на вътрешните работи, защото разразилия се скандал показва проблемите в цялата система на МВР. Но най-лошото за нас българите е, че трябва да чакаме някое нещастие, за да започнем да правим анализи. Също така приземяването на българските военновъздушни сили, които догодина може и да приключат, в резултат на престъпни договори, които са против интереса на България“, каза в заключение проф. Румен Гечев.