Иван Ченчев: Служебното правителство се занимаваше с уволнения, докато държавата е в лошо състояние

10.11.2022 г.

“БСП винаги застава на принципни позиции. Министърът на вътрешните работи днес е казал, че служебното правителство няма и 100 дни толеранс – не, редовното правителство нямаше 100 дни толеранс. Служебното може да има и много повече толеранс, защото не се отчита на никой. Правеше едни уволнения и се занимаваше с назначения, а системите в държавата са в лошо състояние. Щом сме му поискали оставката – значи имаме негативно мнение за неговата работа.” Това заяви председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Иван Ченчев в ефира на Евроком.

Според Ченчев всички в България знаят, че има каналджийство, а хората от пограничните райони дори и маршрутите им знаят. „Българските граждани трябва да бъдат успокоени и то не само тези, които живеят там. Оказва се, че има и значение на кого се обаждаш – дали е на полицията или на гранична полиция. Защото едните връщат мигрантите обратно там, откъдето са влезли. В другия случай ги вкарват в центрове. Къде са “Фронтекс“, които трябваше да стоят на границата? Това ли е европейската граница? Да, държавата може би се затруднява с ресурсите. Говорил съм с шеф от гранична полиция, който се оплакваше, че като му се развали високопроходим автомобил, в бюджета няма предвидени средства за неговото отремонтиране. Например в регион, където ние имаме два патрула – от другата страна в същия диапазон и параметър разполагат с 16 патрула“, допълни социалистът за миграционния натиск.

Той посочи, че на заседание на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта вчера е отхвърлила предложения Закон за удължаване на бюджета. „Парламентът е необходим и хората го видяха. Например вчера в Комисия по спорта гласувахме предложения за данъчни облекчения, включително и на деца в неравностойно положение“, каза още народният представител от левицата.

„Може би има политически егоизъм, но той се появи тогава, когато дойдоха проекти нямащи нищо общо с парламента, когато се правят партии в насипно състояние. Когато една сериозна партия, като БСП, последователно предлага редица от мерки – накрая винаги се оказваме прави. Ние искаме диалог за национални цели и приоритети. Ще видя какво може да се направи по въпроса за създаването на институция, която да се занимава само с демографски въпроси и мерки“, обясни социалистът за актуалната политическа ситуация.

„Всички специалисти, с които съм говорил ми казват, че не можем да сложим друго гориво на АЕЦ „Козлодуй“. На всичкото отгоре за пореден път ни се внася за гласуване нещо, за което нямаме информация“, коментира Иван Ченчев за ситуацията в АЕЦ „Козлодуй“ и заяви, че социалистите за гласували против предложенията да се търси неруско гориво за него.

Той изтъкна, че не може секторите на културата, младежта и спорта да са първи по недофинансиране. „БСП винаги сме се борили за сектор култура да достигнем 1% от БВП. При министър на културата Стефан Данаилов достигнахме 0.8%. Вместо да запазим тренда след това този процент падна и сега е 0.4%. Това не трябва повече да продължава. Читалищата в България са близо 4000. Стандартът им ще бъде увеличен, но трябва сериозно да се мисли за всички в тази сфера“, допълни депутатът от левицата.

„Националната библиотека има над 8 милиона издания и на година бройките се увеличават с над 50 хиляди. Тази библиотека при такъв увеличаващ се фонд вече няма хранилище. Поех ангажимент и ще инициирам среща с областния управител на София – Националната библиотека да има втора сграда за хранилище“, каза в заключение Иван Ченчев.