ПГКБ настоява за мораториум върху добива на шистов газ в България

Георги Божинов: България не е терен за тези експерименти!     ПГКБ настоява за мораториум върху всички действия, свързани с идеята за добив на шистов газ на територията на България

Георги Божинов: България не е терен за тези експерименти!

 

 

ПГКБ настоява за мораториум върху всички действия, свързани с идеята за добив на шистов газ на територията на България. Това обяви депутатът от ПГКБ Георги Божинов на брифинг в парламента, след като премиерът Борисов не отговори днес на въпроса му по темата. Според Божинов трябва да бъде наложен мораториум на подписването на договор и добиването на шистов газ в България, докато не се проведе достатъчно представителна и сериозна експертиза. Депутатът изтъкна, че никой не може да вземе такова съдбоносно решение с непредвидени последствия, само по информация от чужди експерти, които са заинтересована страна. „Консултирал ли се е премиерът с български учени", поиска да знае Божинов и настоя, че трябва да има изчисления за сигурността на живота на хората в България.

Депутатът предупреди, че геоложкото равновесие на ¼ от територията на България е застрашено и последствията могат да бъдат катастрофални. Той обясни, че е опасен не само методът за получаване на шистов газ, но и методът на проучване заради замърсяването на подпочвените води и предизвикването на земетресения. „Никъде в света няма промишлен добив. Проучване се прави само в пустинни райони и в западнали страни. България не е терен за тези експерименти!", заяви Божинов. Той изтъкна, че в България над шистовия газ, който се предполага, че е в недрата на ¼ от територията на страната, е разположено най- големия подземен сладководен басейн в страната. Той е в непосредствен обмен с всички води, включително питейните - от Разград, Търговище, Нови пазар, Шумен, Добрич, Албена, Варна.

По думите на Божинов днес изтича срокът за подписване на договор с американската фирма, която е спечелила търга за проучване и добив на шистов газ в България. Той отбеляза, че при подписването на договора, страната ни ще получи 30 млн. долара, а компанията ще има право при откриване на шистов газ да получи право на концесия. Божинов беше категоричен, че тези 30 млн. долара са нищо на фона на катастрофалните последици за страната ни, които могат да бъдат следствие от добива на шистов газ.

„За 30 сребърника беше продаден нашия Бог, не бих желал за 30млн. да продадем бъдещето на ¼ от България", отбеляза депутатът Петър Димитров. Той изтъкна, че левицата има готовност да предложи да се проведат и местни референдуми по проблема.

„Настояваме министерството на екологията да възложи независима експертиза, преди да започнат всякакви проучвания. Очакваме екологичните организации също да проявят интерес и да се включат в изясняването на процеса", заяви депутатът Янаки Стоилов. Според него основните партии и техните кандидати за предстоящите президентски избори трябва ясно да заявят отношението си към въпроса.