Евродепутатът Цветелина Пенкова с ключови срещи и разговори в Япония

07.11.2022 г.

„В Токио и Нагоя проведохме 40-тата междупарламентарна среща ЕС-Япония. С делегацията от Европейския парламент се срещнахме с народни представители, посланици на ЕС, представители на местната власт, с представители на Министерство на международните отношения, Министерство на икономиката, търговията и индустрията, с представители  на Министерство на земеделието, Министерство на отбраната, с гуверньора на Токио, с ключови японски компании и НПО. Дипломатическите отношения с Япония са най-дългогодишното стратегическо партньорство на ЕС.“ Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова след посещението ѝ в Япония. Няколко теми бяха обсъдени по време на срещите ѝ в страната на изгряващото слънце.

В областта на енергетиката:

  • Ядрената енергетика продължава да бъде ключов приоритет за Япония. Въпреки трагичните развития от близкото минало, страната е твърдо решена да върне в експлоатация съществуващите ядрени централи (спрени след инцидента във Фукушима) след проверки за сигурност.
  • Предвиждат се сериозни инвестиции в изграждането на слънчеви панели. Наличието на слънчеви панели е задължително в новопостроените сгради.
  • Енергийната ефективност е приоритет, особено когато става въпрос за сградния фонд на Япония. До 2050 г. се предвижда 50% от сградите в Токио да бъдат заменени с новопостроени енергийно ефективни конструкции.


В областта на индустрията:

  • Автомобилният сектор е изцяло насочен към производство на автомобилите на бъдещето, захранващи се с електричество или водород.
  • Новите методи на транспорт се развиват с пълна сила – летящите коли ще бъдат на пазара до 2025 г., дронове за транспорт на стоки са вече факт, а новите технологии в железопътната индустрия ще увеличат почти двойно скоростта на влаковете-стрела.


В областта на иновациите, технологиите и старт-ъпите:

  • Нагоя и регионът са водещи в сферите на роботиката, автомобилната и авиационната индустрии.
  • Нагоя цели да се превърне в световен център и инкубатор за старт-ъпи. За да се постигне тази цел, се предвижда изграждане на един от най-големите в света центрове за развитие на изкуствен интелект. Приоритет за този регион в Япония остава образованието и развитие на международни връзки с ключови технически университети в света с цел привличане на таланти.


Япония проявява стратегическа далновидност в следването на политиките на бъдещето: зелена енергия, технологии, иновации, зелен транспорт и индустрия, стимулиране на иновативни стартиращи предприятия, развитие на образованието.

С посланика на България в Япония Н.Пр. г-жа Мариета Арабаджиева, представители на академичните среди, българи, намерили своята реализация в Япония, и приятели на България Цветелина Пенкова обмени идеи за затвърждаване на връзките между България и Япония. „България е сред най-разпознаваемите европейски държави в Япония, но за да се поддържа тази ситуация е нужна ясна държавна стратегия и позиция.“, сподели Пенкова след множеството проведени разговори.

„Посланик Арабаджиева е сред най-уважаваните посланици от ЕС в Япония, тя работи неуморно за утвърждаване имиджа на нашата страна. Вече има лекторати по българистика в шест японски университета и се работи те да се увеличат“, коментира евродепутатът. С Красимир Иванов, ръководител на служба търговско-икономически въпроси, Пенкова обсъди възможностите и предизвикателствата за българските и европейските компании на японския пазар. С г-жа Акико Игая, генерален секретар на Българо-японската асоциация, разговаря за задълбочаване на търговския и културен обмен между двете страни.

„Япония определя ЕС като най-важния си стратегически партньор и неизменно следва амбициозните цели, които ЕС начертава. Ние също трябва да проявим тази далновидност и да приоритизираме дългогодишното стратегическо партньорство със страната на изгряващото слънце“, каза Цветелина Пенкова.