Проф. Румен Гечев: Ще настояваме да се запазят помощите за българските домакинства и бизнес

06.11.2022 г.

“Стана ясно, че в ЕС и по света изборите са с хартиени бюлетини, а тези с машини са изключение. Имаше страни, които опитваха и по интернет, но се отказаха. В това число и членки на ЕС като Естония и Нидерландия например. Ние се връщаме към европейската практика. В крайна сметка се оказва, че доста от българите не гласуват, защото се притесняват от машините или да не се изложат, когато отидат да гласуват.” Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в предаването „Офанзива“ на Nova News.

„Това, което ме кара да мисля, че най-вероятно ще има правителство е фактът, че служебното правителство не внася проект на бюджета. Те на практика не изпълняват закона, което ще рече, че остават 2 варианта. Ако бяха внесли проект на бюджета, тогава е по-голям вариантът да се приеме бюджетът, да няма правителство и да отидем на избори. Трябва да има кабинет, иначе отиваме на резервния вариант по Конституция – да важи бюджета от 22-ра година. А при тази инфлация няма как да бъдат вързани финансите. Според мен по-вероятно е да се състави кабинет с трети мандат, който най-вероятно ще бъде кабинет с плаващо мнозинство, което да подкрепя предварително съгласувани между основните партии реформи“, каза проф. Гечев за възможностите относно съставяне на редовно управление.

Той бе категоричен, че БСП трябва да участва в правителство, ако има тази възможност. „Защото ние имаме опит и добри кадри. Ние сме готови, ако участваме в такива съвместни проекти, но няма никакъв проблем да бъдем и опозиция. Ние можем да сме конструктивна опозиция. Който и да управлява, ще трябва да се съобразява с нас“, подчерта социалистът.

„Тези, които гласуваха срещу сделката за F-16 искаха да защитят интересите на България. Тук има интереси на България, които не са защитени. В подписаният договор през 19-та година е подписан празен чек. Първият анализ показа, че самолетите, които България 19-та година, за сравнение със Словакия и Бахрейн, са 40-50 милиона по-скъпи. Няма такава страна, която да не си защити интереса при сключването на договора. Чекът тук е празен, защото американската страна може да променя цената както си иска. Това касае и вторите самолети - и те нямат никаква гаранция. Не се знае какви ще бъдат цените на резервните части и колко биха стрували ремонтите“, обясни народният представител от левицата за категоричната позиция на БСП по отношение закупуването на новите самолети. Той посочи, че БСП имат ясна и категорична позиция, която защитават още много преди „Възраждане“ да възникнат като партия.

„Много се радвам, че и 12 души от ПП не са одобрили този проект, прави им чест“, добави социалистът.

„Основните ни искания за бюджета са да се запазят помощите, които българската държава осигурява на домакинствата. Искаме да се запази и подкрепата през бюджета за българските фирми, особено за малките и средни. Искаме да се продължи и разшири политиката на преразпределение на част от печалбите на фирми, които формират ненормално високи печалби поради геополитическата обстановка. И да включим в това не само държавните енергийни дружества, но и частните. Трябва да осигурим условия, при които домакинствата и бизнеса да минат спокойно през зимния сезон“, коментира проф. Румен Гечев по отношение на бюджета.