Драгомир Стойнев: За БСП е важно хората да имат сигурност и стабилност

05.11.2022 г.

“Машинното гласуване не отпада. Има хора, които са притеснени било то, защото са прекалено възрастни и определено голяма част от българското население не отива да гласува. Машините остават, но нека да има и бюлетини – считаме, че това е правилно. Сами видяхме на последните избори, че има доста съмнения за купен и корпоративен вот. Дефакто голяма част от българското население не участва в изборния процес и ние като политици сме притеснени, защото има по-малка легитимация, за да се взимат решения за бъдещето. Винаги ще има недоволни от дадена система, но за нас като социалисти е важно хората да имат право на избор. Считаме, че така ще дадем възможност хората да се отпуснат и да гласуват.” Това заяви народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев в ефира на БНТ.

По думите му България ставайки член на ЕС и по договор трябва рано или късно да влезе в Еврозоната. Но за социалистите е притеснително времето и дали наистина България ще е готова през 24-та година. „Ние поискахме доклад. Беше ни даден такъв, който не е завършен и се възмутихме, че този доклад не е подкрепен от Управителния съвет на БНБ. Тук трябва да се гледа бъдещето и дали ние ще бъдем част от така наречените богати държави. В този доклад пише, че в определени държави има последици, които може да доведат до покачване на цените. Има примери с Чехия и Унгария, които са отказали да въведат еврото. Когато има криза като днешната лихвените проценти в Унгария са двуцифрени. Същото е и в Чехия. Инфлацията там е много по-висока от Еврозоната и обезценяването на техните валути е наистина притеснително. От този експертен дебат не трябва да вадим политически дивиденти, както се опитва да прави една политическа сила и да плаши хората“, обобщи Стойнев за доклада на БНБ относно евентуалните последици от влизането на България в Еврозоната. Той подчерта, че БСП е за еврото, но може би не точно в този момент.

„Трябва да имаме бюджет. В крайна сметка единствената промяна, която се случи в предишното управление бе в социалната сфера и то благодарение на БСП. Няма как сега да отнемем тези социални придобивки, които получиха хората благодарение на БСП. Те ще продължат, такова е уверението и на служебното правителство. Разбира се, че има много претенции от политическите сили. Съществува опасението те да не започнат да си гонят тяснопартийните интереси и да не мислят за този на обществото. От друга страна обаче всички мерки, които изискват бюджетни средства трябва да продължат и да бъде гарантирано спокойствието както на гражданите, така и на бизнеса“, категоричен бе социалистът за необходимостта от бюджет, както и за постиженията на левицата в последното редовно правителство.

Според него партиите са започнали да узряват в политическата криза, която самите те са си създали. „Отивайки от избор на избор и пак на избор се създава впечатление у хората, че политическите партии не искат да управляват. Единствено и само БСП до този момент показа какво трябва да направят политиците, ако искаме да вървим напред – да имаме стабилно управление и политическа коалиция. Ние трябва да направим крачка назад. БСП с избирането на Вежди Рашидов показа на всички политически партии, че сме готови да направим компромис в името на парламентаризма и да не се срине Народното събрание. Ако искаме да имаме правителство – всички политически сили трябва да направят като БСП, защото ние не можем сами да изнесем политическата криза. Ще бъде срамно, ако отидем на избори март месец“, допълни той и подчерта, че социалистическата партия е готова да управлява.

Народният представител от левицата заяви, че партията е за подкрепа на украинците, но БСП не подкрепят смъртта. „За нас е важно колкото се може по-бързо да мислим как да постигнем мир чрез преговори. Този конфликт има отражение върху икономиката, енергетиката, социалната политика“, добави той.

„Сега парламентарните групи отново се обединихме около предложението да намалим тавана над който ще се изплаща на 100% помощ за бизнеса. Но ние от БСП считаме, че трябва да се подкрепят и малките семейни фирми – те също да имат равен шанс с големите. Важно е да бъдат защитените интересите на страната и хората ни. Хората искат сигурност в семействата, отопление в дома, стабилност и да се знае кой ръководи държавата и на къде върви тя“, каза в заключение Драгомир Стойнев.