Борислав Гуцанов: „Възраждане“ ги нямаше като партия, когато ние гласувахме против F-16

Свиленски показа от трибуната в парламента справка, на която се вижда, че „Възраждане“ са подкрепили удължаване на договора за първите самолети F-16

„Когато БСП гласуваше против F-16, „Възраждане“ въобще ги нямаше на политическия небосклон. Моля ви да внимавате, когато правите подобни изявления. Именно вашата парламентарна група в предишното Народно събрание гласувахте за F-16, цялата ви група. БСП ще бъде както и преди, така и сега – против покупката на F-16.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна.

Според Георги Свиленски цялата кампания е минала в това от партията на Костадинов да се обясняват дали са гласували или не са гласували за ратификацията. „Не за нови F-16, а за удължаване на договора за старите. Онези, където ги няма“, категоричен бе социалистът и показа снимка от гласуването, където се виждат 11 гласа „за“ от партия „Възраждане“.

„Нека да е ясно на всички народни представители. Може би сте се объркали. Затова сега ви подканвам да внимавате как гласувате. Гласува се за закупуване на нови F-16, гласувайте “против“, за да не се объркате. Вероятно сте се объркали или може би сте искали. Министрите на „БСП за България“ в кабинета Петков не са подкрепили, не са участвали и не са дали никакъв принос в този проект за решение. Кампанията свърши и резултата е ясен. Давайте да вървим с истините напред пред българските граждани. Против сте единствено кога да влезе в сила“, обобщи социалистът.

Той посочи, че „Възраждане“ при вчерашното гласуване за изпращане на въоръжение в Украйна са направили 3 поправки. „Нали не трябва да се изпраща оръжие – какво поправяте вие? Говорите едно, а правите друго. Моля да се извади разпечатката от 27 юли и вторник на извънредното заседание пред всеки един народен представител да я има, за да стане ясно на българските граждани, че с 11 гласа от „Възраждане“ е прието решението за ратификация на първите F-16“, каза в заключение зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски.