Иван Петков: България не влезе до момента в конфликта, благодарение на БСП

Конфликтът в Украйна ще приключи единствено, когато се иска да се стигне до дипломация

„Очаквахме тази "коалиция на войната", но не и с такава подкрепа. Нека стане ясно на обществото, че днес една партия, която прокламираше по време на кампанията против оръжията, се обърна и подкрепи България да стане участник в този военен конфликт.“ Това заяви народния представител от "БСП за България“ Иван Петков и уточни, че визира "Български възход

В ефира на радио “Фокус“ той обясни, че според европейски социологически проучвания над 60% от българите не желаят България да участва в този конфликт. „В момента ние всичките трябва да искаме действията в Украйна да приключат и това ще стане само и единствено, когато се иска да се стигне до дипломация. А в момента с въоръжаване на едната страна ние влизаме в този конфликт. Действията днес на това управляващо мнозинство, което ние наричаме "коалицията на войната", аз не мога да разбера“, каза още социалистът.

Във връзка с частта от решението, че България ще изпрати оръжие, а нашите евроатлантически партньори ще ни ги модернизират, Петков заяви: „Няма как нещо да ни бъде дадено. Всичко ще бъде платено. А дали пак ще трябва да платим за нещо и да го чакаме с години, както една поръчка на F-16“, коментира той и допълни, че този акт е една черна страница в историята.  

Иван Петков потвърди позицията на БСП, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“. „Ако имаме покана от втория – ПП, ще седнем да обсъдим, което после ще вземем с решение на Националния съвет“, заяви той и уточни, че истината ще бъде при третия мандат. Ако той отиде при БСП, от левицата ще се опитат да направят кабинет.

„България не влезе до момента в конфликта благодарение на БСП, защото бяхме в коалиция в кабинета "Петков“, и там благодарение на нас не се стигна до това. Служебният кабинет ясно каза, че не е имало пряка продажба към Украйна и не е достигнал български патрон в Украйна“, уточни социалистът.  

„Издигането на Вежди Рашидов от страна на Корнелия Нинова беше, след като се реши на Председателски съвет и тя лично запозна групата. Не е било нещо задкулисно, напротив“, пропипомни Иван Петков. 

На финала той заяви, че шансовете за правителство намаляват с всеки изминал ден.