Атанас Зафиров, БСП: Предоставянето на оръжия е грешка и ще ни направи страна в конфликта

Ние не връщаме хартиената бюлетина, а възможността на гражданите да гласуват така, както искат

„Ние през цялото време сме следвали позицията, че това решение е грешка и предоставянето на въоръжение на Украйна ще ни направи страна в конфликта. Това беше и нашата позиция вчера в дебата, а по отношение на колективното решение, което беше взето, видимо е, че то няма практически измерения.“ Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Атанас Зафиров в ефира на БТВ.

Социалистът обясни, че решението ще бъде много трудно изпълнимо. „В доклада на Министерството на отбраната и в този на Министерство на външните работи ясно прозвучаха предупрежденията, че българските въоръжени сили в момента нямат достатъчна възможност да осигурят исканото въоръжение. Това беше политическо решение с прицелване в определени електорални измерение“, добави той.

Според Зафиров решението за пореден път показа, че в това Народно събрание има плаващи мнозинства. „Когато става въпрос за политики и за национални интереси, не би трябвало да има предварителни условия или зададени червени линии. Но тук българското общество трябва да разбере кои партии са против войната и кои, със своите решения, наливат допълнително масло в конфликта“, посочи той.

По темата с различните коалиции Зафиров заяви: „Коалиция на войната вчера в залата се видя, че има. Коалиция на хартиената бюлетина няма как да има, защото това пак е една грешна теза. Ние не връщаме хартиената бюлетина, а връщаме възможността на всички български граждани да гласуват така, както те смятат за удачно“, обясни той и допълни, че става въпрос за възстановяване на справедливостта. „Достатъчно съмнения и доказателства вече се появиха, за да смятаме, че и машинният вот може да бъде манипулиран“, каза още той.

Против закупуването на нови самолети е още една последователна позиция на БСП по няколко причини. „Там имаме едно нарушение на предварителните условия в инвестиционния проект - вторият договор да се реализира, когато пристигнат първите самолети. Факт е, че нямаме още пристигнали първи. Факт е, че имаме едно значително разминаване в предварително заложените финансови параметри. В момента държавата се намира в тежка икономическа ситуация и едва ли би могла да си позволи още един такъв натоварващ разход“, смята социалистът.

На финала Зафиров заяви, че шанс за редовен кабинет винаги има, стига националните приоритети да бъдат водещи.