Кристиан Вигенин: За БСП висша ценност е мирът

България да търси мирни решения на конфликта, а не да предоставя военна помощ на Украйна

„Ние смятаме, че държавите, които са изпратили военна помощ за Украйна, са част от войната. Когато изпращаш оръжия на едната от страните, ти си част от този конфликт. Ние имаме последователна позиция по въпрос от самото начало.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на Euronews.

В предаването “Primetime“ той обясни, че левицата е осъдила агресията и е изразила своята солидарност. „Продължаваме да настояваме България да има друга роля, защото солидарността към Украйна може да се изрази и по други начини, не с предоставяне на оръжия, което смятаме, че е голяма грешка“, посочи той и допълни, че на страната-жертва може да бъде помогнато по отношение на хуманитарна помощ или съдействие за възстановяване на разрушената инфраструктура. По думите му България трябва да е една от страните, които да търсят и да настояват за политически, дипломатически решения и за търсене на мир.

„Почти никой не говори за мир“, заяви Вигенин и продължи: „Тук-там започнаха да се чуват гласове на европейски политически лидери, един от които Макрон, но до този момент никой не прави сериозни усилия да търси мирно решение на конфликта. Напротив – повечето говорят, че мир ще има, когато Украйна победи Русия. Това е един наивен подход, чиято цена ще бъде платена от украинските граждани“, смята социалистът.

Според Вигенин това Народно събрание изглежда, че ще си отиде до края на годината, а взима решения, които имат много дългосрочни последици. „Също така създава сериозен институционален конфликт, тъй като президентът ясно се обяви против изпращането на такава помощ. Той е назначил служебния кабинет, а парламентът дава задачи на един временен служебен кабинет. Това е един възел от безотговорност, в който БСП не желае да участва“, категоричен е той.

С хартиената бюлетина Вигенин обясни, че искат да възстановяват една справедливост, която да гарантира, че правата на всеки един български гражданин да участва и да гласува в избори, ще бъдат спазени. „На нас вече втора седмица ни обясняват как сме се върнали в статуквото, понеже гласуваме с ГЕРБ и ДПС за хартиената бюлетина, но никой не каза, че “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ съща са статуквото, тъй като гласуваха заедно с ДПС и ГЕРБ за изпращането на военна помощ за Украйна“, каза още социалистът.

Вигенин припомни решението на 47-ото НС, в което ясно е изброено какво е възможно като помощ от страна на България към Украйна. „Към този момент България не е изпращала военна помощ. Ние, като партия, неведнъж сме заявявали, че за нас висша ценност е мира и през тази ценност приемаме нашите решения, свързани с външнополитическите ни позиции. Това не означава, че взимаме страната на Русия, а взимаме страната на мира“, обясни той.

Решението на парламента за предоставяне на военна помощ за Украйна Вигенин определи като изключително неподготвено. „То е една политическа акция, която цели да ни включи в списъка на страни, които предоставят оръжия. България и Унгария не са единствените европейски страни, които не предоставят“, поясни той.

По думите на зам.-председателя на парламента към днешна дата няма никаква яснота дали България изобщо би могла да предостави някакво въоръжение или боеприпаси. „На сляпо мнозинството в Народното събрание взима решение, за да възложи на Министерски съвет тепърва да направи анализ и да предложи отново на НС списък с възможна военна помощ. Такива припряни действия не изглеждат сериозни и с право българските граждани имат притеснение за последиците“, смята социалистът.

Според БСП не може да се обвързват предоставянето на военна помощ и модернизацията на българската армия. „Това означава България да предостави старите си въоръжения на Украйна, с нея украинци и руснаци да се избиват, а ние освободени по този чудесен начин от старите въоръжение, да си изпросим като подарък или на занижени цени от нашите партньори ново въоръжение“, обясни Вигенин.

Според зам.-председателя на БСП главният прокурор все по-често прави политически изявления. „Срещите от последните дни са ПР упражнение. Ние не сме особено доволни от тази среща и диалогът трябва да продължи различно занапред“, заключи Вигенин.