Борислав Гуцанов: Погрешна е идеята, че ще получим ново въоръжение в замяна на изпратеното в Украйна

Армията ни трябва да се модернизира, но не като първо се разоръжи

„Трябва да сме много внимателни, когато даваме оценки от такова важно значение, касаещо мира и войната, касаещо националната сигурност и живота на всеки един българин“, заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на дебата по решението за изпращане на военна помощ на Украйна.

„На 13 декември 1941 г. в тази зала министър-председателят тогава Богдан Филов влиза и народното представителство, ставайки на крака и ръкопляскайки му, одобрява обявяването на война на САЩ и на Великобритания. Сигурен съм, че тогава народните представители са вярвали в това, което правят. Но само няколко години по-късно, това правилно решение ли е било?“, припомни социалистът.

„Затова аз казвам, че трябва да сме много внимателни, когато обсъждаме мира и войната и затова от БСП в предходното Народно събрание предложихме, че България трябва да бъде страната, където се провеждат мирните преговори между два славянски народа, а не да се коментира да даваме ли или да не даваме оръжие“, добави Гуцанов.

Депутатът от левицата определи като дълбоко погрешна и може би фатална за националната сигурност на България тезата на „коалицията на войната“ – да даваме оръжия и да превъоръжаваме заедно с това Българската армия.

„Идеята, че ще получим ново модерно въоръжение от нашите съюзници в замяна на изпратеното в Украйна е неточна и погрешна. Ще получим ново въоръжение, но тогава когато си го купим и когато ни го дадат. Справка – първите 8 самолета F-16, платени 2,2 млрд. и все още не на разположение на Българската армия“, обясни Борислав Гуцанов.

От трибуната на Народното събрание той зададе и логичния въпрос: Ако оръжейните ни системи са толкова неефективни, защо ще ги даваме и защо въобще ни ги искат?

По неговите думи българските танкове, бойни самолети, вертолети, тактически ракети и артилерийни системи са в минимални количества и в момента отбраняват столицата, атомната централа и други стратегически обекти.

„Внедряването на нов модел на противовъздушна отбрана колко време ще отнеме, колко е необходимо на личния състав да се обучи, евентуално когато дойде тази техника? Някой мислил ли е по тези въпроси?“, пита още социалистът.

„От 24 февруари до днес Украйна получи оръжия и военно оборудване на стойност милиарди. Нещо промени ли се във войната? В резултат на това има разруха и повече жертви. Изходът са преговори, спиране на огъня и постигане на мир с дипломатически средства. А армията ни наистина трябва да се модернизира, но не като първо се разоръжи“, каза в заключение Борислав Гуцанов.