Ирена Анастасова: Още от самото начало БСП е против санкциите срещу Русия

Решението за военна помощ за Украйна ще бъде прието от коалицията на войната

„Говорим за социологически данни, а и ние сме постоянно сред хората. Някой много трябва да си изкриви сърцето и душата, за да твърди, че българите искат да се изпратят оръжия за Украйна. Няколко социологически агенции от близо 2 месеца публикуваха такива данни. Близо 70% са хората, които не искат да се дава оръжие на Украйна.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и зам.-председател на парламентарната комисия по образование и наука Ирена Анастасова в ефира на Nova News.

По думите й не се намира решение и конфликта се разраства, чрез предоставянето на оръжия. „Това е факт и трябва човек да е много предубеден, за да не го признае. Нито в началото на войната, нито сега се полагат необходимите дипломатически усилия, за да бъде разрешен този конфликт. Има държави, които безучастно гледат отстрани и такива, които активно подкрепят, но дипломатическо решение не се търси както трябва“, добави тя. Анастасова подчерта мнението на БСП, които са твърдо убедени, че няма как военното ни оборудване да допринесе за решаването на конфликта.

Зам.-председателят на БСП коментира и факта, че България вече е сред вражеските за Русия страни. „Пропуснахме златен шанс – не Турция да е мястото за преговори и посредник. Можеше България да е този посредник.  Ако имаше добра воля у европейските партньори, щеше да се намери държава, която да поеме такава инициатива. Но такова желание в ЕС няма. Когато бяха наложени санкциите срещу Русия се разбра, че това не е правилния път. Ние бяхме срещу санкциите още от самото начало“, посочи тя.

„Подкрепяме всички, които не са съгласни с това решение на Народното събрание. То ще бъде прието от коалицията на войната“, каза в заключение Ирена Анастасова.