Иван Ченчев в Йерусалим: В каквото и сложно време да живеем - българското общество вярва на медиите

Nov 02, 2022 Новини БСП 0 447

Гордост за България: За първи път на Голгота беше отслужен молебен на български език

“Българските медии винаги са били проводници на взаимовръзката между българските общности по света.” Това заяви в приветствието си към участниците в 17-ата Световна среща на българските медии председателят на Комисията по културата и медиите в 48-ото НС Иван Ченчев. Срещата се проведе  в Израел, организирана от Българска телеграфна агенция.

“Знам колко е важно за българските общности да четат, да пишат, да се вълнуват заедно в едно общо българско издание далеч зад граница и знам колко е трудно за тези издания да съществуват. Но въпреки това те са посланици и са призвани да носят и да популяризират българските култура, бит, духовност”, подчерта Иван Ченчев. По думите му тази дейност се разраства и благодарение на генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите подчерта, че е имал възможност да присъствам и на някои от предходните срещи на българските медии. “Знам колко много истини се казват на тези срещи и с каква амбиция тръгваме, излизаме оттук към реалния живот и ежедневието, което за съжаление става все по-трудно за всички”, добави Иван Ченчев.

Той беше категоричен, че вратите на комисията са отворени - за да се чуе гласът на всеки, който е представител на българските медии, всеки, който работи в този сектор. За да може не само да се поставят проблемите, а и да намират отговор въпросите, решения на тези проблеми. “Уверявам ви, че така ще работим”, подчерта Иван Ченчев. 

По думите му в каквото и сложно време да живеем, особено в сферата на информацията, на медиите българското общество вярва. “Знам и съм убеден, че те осъзнават тази отговорност и ще продължават да работят за това – да казват истината, за която са призвани, но и да популяризират култура, духовност, българщина”, посочи в приветствието си председателят на парламентарната комисия по култура и медии.

Иван Ченчев благодари за прекрасната организация на срещата в Йерусалим, за невижданото и нечувано досега събитие вчера - за първи път на Голгота беше отслужен молебен на български език. “България вчера е видяла представители на нейната страна на едно от най-светлите места на земята и се е гордяла с тях”, добави Иван Ченчев.