Нинова: Каним всички парламентарни групи да постигнем съгласие за социален пакет, с който да помогнем на хората през зимата

Nov 01, 2022 Новини БСП 0 290

Сегашното предложение на служебния кабинет за удължаване действието на Бюджет 2022 г. означава замразяване на доходите, но можем да го подобрим

„Каним всички парламентарни групи да постигнем съгласие какво между първо и второ четене да подобрим в бюджета в посока подкрепа на работници, на бедни, на възрастни, на уязвими, подкрепа за икономиката.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Тя изрази притеснение от ситуацията около най-важния закон в страната – за бюджета. По нейните думи внесеното в парламента от служебния кабинет предложение да се удължи действието на Бюджет 2022 г. означава замразяване на доходите при увеличаващи се цени и това е неприемливо за българските социалисти.

„Нашата философия и политика е точно обратната – таван на някои цени и замразяването им и увеличаване на доходите. Защото това увеличение, което направихме в редовното правителство, вече е изядено от инфлацията”, обясни Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че левицата вече е внесла в парламента своя социален пакет и той трябва да бъде разгледан. Той включва: увеличаване на минималната заплата на 850 лв., майчинството през втората година да се увеличи до размера на минималната заплата, да има понятие „енергийна бедност”, таван на цените на енергоносителите,  две тарифи – една за бедни и една за хора с повече възможности, безплатни учебници и лекарства за деца.

„Подобни политики и действия се предприемат в целия Европейски съюз. Нито една държава в Европа в момента не си позволява да замрази разходите за заплати, социалните разходи и подкрепата за икономиката при тези тежки условия. Служебният кабинет е единственият, който предлага подобно решение в Европа, а  и не само”, подчерта Корнелия Нинова, която даде пример с Германия и Япония, приели по 200 млрд. в помощ на своите домакинства и икономики.

Нинова припомни, че България вече е била в идентична ситуация като сегашната: „На 23 декември 2021 г. кабинетът тогава внесе предложение да се продължи старият бюджет до края на март. Какво се случи тогава – между първо и второ четене на този закон партиите направихме своите предложения и от това, което влезе като закон, излезе нещо по-добро за хората и за икономиката.”

„Внесени са над 40 законопроекта вече – всяка парламентарна група си е внесла своите предложения. Служебният кабинет казва, че има риск да се получи предизборно наддаване в парламента и това да доведе до лош край. Първо, не е работа на служебния кабинет да прави тези оценки, но е наша работа и отговорност, на всички – лидери, ръководства и парламентарни групи, дали в този момент ще докажем, че парламентът е мястото, къде се обсъжда и приема бюджет и дали ще постигнем минимум съгласие между първо и второ четене да подкрепим народа си, без да рискуваме финансовата стабилност на страната си”, коментира лидерът на БСП.

„Още днес ще отправим покани към парламентарните групи. Помните, че преди две седмици поканихме групите на подобен разговор. Тогава част от колегите се отзоваха и постигнахме съгласие по някои въпроси, например - по минималната работна заплата. Разговаряхме по това да има понятие „енергийна бедност”. Не постигнахме съгласие за таван на цените, какъвто БСП искахме, но имахме разговор, в който поне минимум социален пакет може да бъде приет между първо и второ четене и да не оставяме хората през зимата в тежко положение”, каза още Корнелия Нинова.