Пактът „Евро плюс” и промените в Конституцията, които предлагат ГЕРБ, са опасни

Това, което прави правителството с пакта „Евро плюс" и с промените в Конституцията, предизвиква огромна загриженост и на синдикатите, и на БСП

Това, което прави правителството с пакта „Евро плюс" и с промените в Конституцията, предизвиква огромна загриженост и на синдикатите, и на БСП. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев след среща на ръководството на ПГКБ и ръководството на КНСБ. Според лидера на БСП управляващите се опитват да предопределят политиката на следващо правителство. „Това е безкрайно опасно", категоричен беше Станишев.

По време на срещата от синдиката са изразили позицията си, че е необходимо по- добро законово регламентиране на правото на синдикално сдружаване, правото на колективно договаряне и правото на стачка. „Търсим максимално широко съгласие по темата", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той отбеляза, че синдикатът е получил  подкрепата на левицата, че основните права трябва да бъдат гарантирани добре. Сергей Станишев изтъкна, че БСП и КНСБ подържат системен диалог по дискутираните теми. Той напомни съвместната работа за разширяване на правата на колективно договаряне и на стачка в отделни сектори, където тези права бяха ограничени.