Нинова в Сливен: С предложението за бюджет служебното правителство обрича народа на глад и студ

Окт 31, 2022 СЛИВЕН Новини БСП 0 422

Призовавам всички лидери на партиите в НС да се противопоставим на замразяването на доходите

“Предложението на служебният кабинет да се удължи действието на сегашния бюджет означава замразяване на доходите и увеличаване на цените. Това е абсурдно при високата инфлация и масовото обедняване на българските граждани. Категорично сме против. Ние предлагаме точно обратното: таван на цените и увеличаване на доходите.

Искаме увеличаване на минималната заплата от 710 на 850 лв., майчинството да бъде колкото минималната заплата, безплатни лекарства и учебници за деца, данъчни облекчения за млади работещи семейства с деца, преизчисляване на пенсиите, необлагаем минимум на прага на бедност от 504 лв.

Вижте какво се случва в Европа и света. Германия одобри 200 млрд. евро за подкрепа на домакинствата и икономиката. Япония също 200 млрд. подкрепа, навсякъде налагат таван на цени. Само нашият служебен кабинет обрича народа на глад и студ. Причината, която обявиха служебните министри на Радев е, че служебно правителство не може да определя дългосрочни политики и нямало  мнозинство в парламента. Така ли? Нима това служебно правителство не одобри нов инвестиционен разход за 8 нови самолети F-16 за 2030 г.

Нима те не решиха да се купят 10 самолета “Грипен“? Това правителство  провежда търгове за доставка на газ до 2034 г. По-дългосрочна политика от това, здраве му кажи. И го прави без мнозинство в парламента. Значи за оръжия и газ може за 12 години напред до 2034 г., а за заплати на работници, майчинство, детски, пенсии не може за една година - 2023 г.

Призовавам всички лидери на парламентарни партии да се противопоставим на замразяването на доходите и подкрепата за икономиката и да гарантираме, че сме способни да приемем бюджет, с който да подкрепим народа си в тежките месеци, които ни чакат.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Сливен.

Тя продължава обиколката си, част от поредицата срещи на парламентарната група на БСП, членове на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на левицата с организациите си и с граждани в цялата страна. Днес Корнелия Нинова, народните представители Георги Свиленски, Деян Дечев, Борислав Гуцанов, Иван Ченчев и членовете на ИБ на БСП Катя Георгиева и Георги Йорданов провеждат срещи в Сливен, Нова Загора и Твърдица.