Христо Проданов, БСП: Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ

27.10.2022 г.

„Интересна позиция на „Продължавахме промяната“, защото в миналото Народно събрание, когато бяхме партньори – ние бяхме на същата позиция и защитавахме връщането на хартиената бюлетина.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Христо Проданов в ефира на БТВ.

Проданов изрази недоумение защо се усложняват нещата, които могат лесно да бъдат решени и даде пример с избирането на председател на Народното събрание. „Имаме разпокъсан парламент и в такъв случай решенията трябва да се взимат така, че всички да са със спазени ангажименти. Лесният начин за постигане на правителство е с разговори, за да се постигне компромисен вариант. Ние сме ясни и категорични, че с мандат на ГЕРБ не можем да подкрепим правителство. Ако бъдем поканени от ПП – ще седнем да разговаряме с тях“, добави социалистът.

По думите му е съвсем нормално да се постъпва на принципна основа, когато няма ясно изразено политическо мнозинство в парламента. Той даде за пример парламентарните комисии, където има решение за пропорционално представителство на всички представени партии.

„Това, което направихме от БСП и се потвърди, че сме били прави в решението си – първото заседание се водеше от кандидата за председател на първата политическа партия, второто заседание се водеше вчера от кандидата за председател на втората политическа партия Никола Минчев. Най-вероятно третото заседание ще се води от г-н Цонев или г-н Вигенин“, каза в заключение Христо Проданов.