Борислав Гуцанов: БСП извади държавата от конституционна криза

Окт 26, 2022 Новини БСП в медиите 0 389

Служебният кабинет на Радев провежда наказателна акция срещу БСП

„Имаше нещо много изненадващо днес, тъй като през последните няколко седмици служебния кабинет коментираше, че ще внесе в Народното събрание за разглеждане Бюджет 2023. Днес с изненада разбрахме от министъра на финансите г-жа Велкова, че няма да има внасяне на такъв. Това доста ни учуди. По закон е пределно ясно, че нов бюджет се внася само от кабинет.“ Това заяви членът на ИБ на БСП и народен представител Борислав Гуцанов в ефира на БНТ.

„Видя се, че имаме доста разминавания точно за какво и как ще бъде поеман този дълг. Неща, които се обясниха в залата, но не стана ясно дали това са разходи за новите самолети. Тъй като има 2 предложения внесени от служебния кабинет, които са свързани с въоръжение – за покупка на нови 8 самолета F-16 Block 70 и второто е за 10 „Грипена“. Дали тези самолети вдигат средствата в бюджета и е необходимо да се тегли нов дълг или има нещо друго? Ние сме категорично против. Имаме становище още за първите 8 самолета F-16, които все още не са дошли в България, а бяха платени на една твърде висока цена от 2.2 млрд. лева. В тази ситуация е много по-важно да бъдат осигурени социалните минимуми на всяко едно българско семейство, както и подкрепа за продължаване развитието на икономиката“, обясни Гуцанов за разминаването в позициите между служебното правителство и БСП по отношение на бюджета и закупуването на нови самолети.

По думите му в момента най-важно е да има редовен кабинет и той бе категоричен, че БСП ще продължава да се държи мъдро и държавнически, за да може да се сформира управление. „Участвахме в избора на председател на Народното събрание, защото видяхте, че бяхме на крачка от конституционна криза. БСП успя да извади парламента от абсурдна ситуация. Това, че сме подкрепили предложението най-възрастният народен представител да стане председател на Народното събрание обаче не означава, че ще подкрепим кабинет на ГЕРБ. След 7-8 годишна битка по въпроси, по които имаме принципни разминавания, това няма как да стане. Ако третият мандат е във „Възраждане“ или ДПС също не можем да дадем подкрепа“, допълни той за ключовата роля на социалистите при изваждането на България от конституционната криза и категоричната позиция на партията против управление с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

„При втори мандат в ръцете на „Продължаваме промяната“ бихме водили разговори с тях, ако бъдем поканени. Със сигурност БСП ще прояви мъдрост и цялата си дипломатичност, за да излезе държавата достойно от тази ситуация, да са спокойни българските семейства през зимата, а икономиката да се поддържа в нормални параметри, доколкото това е възможно на фона на това, което става в света и в Европа. Когато ние сме предлагали социални придобивки в парламента – тогава още нямаше такава политическа партия „Продължаваме промяната“. Достатъчно дълга е паметта на хората и нека не ги подценяват. Наши са и предложенията и законопроектите, които вкарахме още в първия работен ден на новия парламент. Това са предложенията за безплатните учебници до 12 клас, както и безплатните лекарства за деца до 14-годишна възраст“, заяви Гуцанов по отношение на евентуални преговори с ПП и относно приоритетите на БСП в едно бъдеще правителство.

Народният представител от левицата коментира, че служебното правителство е провело наказателна акция срещу хора от БСП, които са били назначени по време на редовния кабинет. „В същото време се възстановяват кадри на ГЕРБ и ДПС. Освен това имаме сериозни разминавания и за оръжията“, посочи социалистът.

„БСП ще вземе участие в разговорите с главния прокурор за съдебната реформа. Това е тема, която отдавна се поставя от левицата и по която имаме допирни точки с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. БСП обаче има и сериозни претенции към главния прокурор, включително и за намесата на прокуратурата във вътрешно-партийните ни дела, което е прецедент в 33-годишната демократична история на България“, каза в заключение Борислав Гуцанов.