Време е да рециклираме лъжите на ГЕРБ

Юни 05, 2011 Новини БСП 0 1545

На 2 юли в  Суходол пристига делегация на Комисията по петиции и жалби на ЕП     Най- после София има завод за боклук

На 2 юли в  Суходол пристига делегация на Комисията по петиции и жалби на ЕП

 

 

Най- после София има завод за боклук. Кризата с битовите отпадъци приключи. Тази сензационна новина обявиха  бъдещият кмет на София Георги Кадиев и председателят на Групата общински съветници на БСП в СОС Жельо Бойчев. Заедно с общинските съветници на БСП, те откриха дълго чакания от столичани завод за боклук, който Бойко Борисов им обеща. 

„Драги софиянци, народни представители, евродепутати, служители на завода за битови отпадъци, съграждани и ти, Винету. Днес е истинският празник на София", започна с приповдигнато настроение Георги Кадиев. Той представи пред медиите макет на завода за боклук, който социалистите бяха построили. „Това, което виждате тук е само макет. Зад мен е истинският завод", отбеляза Кадиев като посочи празното пространство зад себе си, на което трябваше да има истински завод. „Ако вие виждате този завод, значи сте изтрещели повече и от Симеон Дянков. Ако не го виждате, вие сте врагове на правителството", предупреди бъдещият кмет. Той изтъкна, че управляващите не за първи път лъжат гражданите и напомни лъжите на ГЕРБ за увеличението на пенсиите, за излизането и кризата и за възраждането на нов морал. „Време е да рециклираме лъжите на ГЕРБ", призова Жельо Бойчев.

Депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев разказа как преди две години, на първата копка на завода, общинските съветници се чудели дали да присъстват. „Защото знаехме, че е откриване на „шменти-капели", обясни Курумбашев. Той напомни обещанието на Бойко Борисов от преди 20 месеца, че заводът ще е готов за 18 месеца. „Не са минали и 6 години от обещанието на премиера Борисов, че София ще има не един, а два завода. Но какво са 6 години за едно хилядолетно управление", отбеляза с чувство депутатът. Той призна, че е разкрил коварния замисъл на Георги Кадиев - да стане кмет на София сега, когато всички проблеми на столицата са решени след „блестящото" управление на Борисов и на Фандъкова. „Кадиев иска да дойде наготово, на метеното или по- точно - да дойде на заметеното", отбеляза с ирония Курумбашев.

Председателят на НС на БСП Сергей Станишев, който почете откриването,  изтъкна, че не Йорданка Фандъкова, а Бойко Борисов реално продължава да управлява града. По думите му над 100 млн.лв. са дадени за некадърността на софийската управа и за това, че няма никакъв напредък по изграждането на интегриран завод за преработване на битови отпадъци. Станишев напомни, че балите продължават да се извозват в различни български общини. „От 2005г. валяха предложения да се строи завод, но явно някой на някого нещо не е дал, за да няма завод", коментира лидерът на БСП. Той напомни, че  когато София беше зарината с боклук, Столичната община се обърна към правителството за помощ. Въпреки, че не беше задължение на държавата, се проведоха преговори с различни общини и срещу сериозни разходи от страна на държавата тежката ситуация беше преодоляна.

Евродепутатът Илияна Йотова изрази опасенията си, че скоро ЕК отново ще отвори наказателната процедура за България. Тя напомни, че в момента страната ни е с висяща процедура за наказание от страна на ЕК, като Комисията проявява учудваща толерантност спрямо българското правителство, замразявайки за известен етап тази процедура. „Причината е, че повярва, че ще има завод", обясни Йотова. По думите й Комисията не харесва начина, по който е избрана технологията и има съмнения и за начина, по който е избрана фирмата, която да строи завода. „Отдавна искам оставката на Нона Караджова, защото това е министър, който непрекъснато се опитва да заблуждава българските граждани, най- малкото по отношение на Суходол", заяви Йотова. Тя обяви, че на 2 юли на място в  Суходол ще дойде делегация на парламентарната Комисия по петиции и жалби на ЕП.

Откриването на новия завод за боклук приключи с традиционното прерязване на лентата. Георги Кадиев замести премиера Борисов, който по същото време беше зает с рязането на други ленти. „Да ни е честит на всички. Congratulations!", поздрави Жельо Бойчев, а за присъстващите Петър Курумбашев уточни, че английската фраза на български се превежда като „Евала, Бойко". От името на правителството социалистите почерпиха медиите с по една студена вода.  

Изнервени от факта, че за пореден път са уличени в лъжа, на откриването на завода се появиха и общински съветници от ГЕРБ. Те не успяха да блеснат с оригиналност- започнаха да се карат на присъстващите и бързо се изнесоха.