Сделката за Булгартабак се договаря зад гърба на всички, в кабинета на премиера. Той се прави, че не знае.

Юни 03, 2011 Новини БСП 0 1252

 Румен Овчаров: Булгартабак ще бъде продаден на много ниска цена, без гаранции за персонала, за развитието на дружеството и за тютюнопроизводителите Министър-председателят излъга българския парламент и гражданите, че Министерският съвет и той персонално нямат отношение към сделката за приватизация на Булгартабак

 Румен Овчаров: Булгартабак ще бъде продаден на много ниска цена, без гаранции за персонала, за развитието на дружеството и за тютюнопроизводителите

Министър-председателят излъга българския парламент и гражданите, че Министерският съвет и той персонално нямат отношение към сделката за приватизация на Булгартабак. Това заяви депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Като доказателство за думите си тя цитира Доклад на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол до Надзорния съвет на Агенцията. Нинова изтъкна, че документът директно злепоставя премиера като човек, който еднолично взима решенията за тази сделка и притиска на среща в МС консултанта да промени параметрите на сделката, неясно по какви причини и по какви критерии. „Очевидно целта на сделката не е тя да бъде прозрачна, да спечели държавата и да се развива дружеството", възмути се депутатът от левицата. Нинова отбеляза, че консултантът е независим и държавата му плаща 2 млн.лв., за да дава съвети и консултации. По думите й позицията на консултанта Ситигруп е, че сделката е вредна за държавата и за предприятието. Нинова добави, че от документа е видно, че всички предложения на консултанта се отхвърлят и сделката се договаря зад гърба на всички страни, еднолично от премиера, в неговия кабинет.

Депутатът припомни, че за сделката не е съгласен министър Трайков, който смята, че критериите не са добри. Стряскащо е и изказването на директора на Агенцията за приватизация, според който Агенцията не може да гарантира, че купувачът няма да затвори дружеството, след като го придобие. Нинова изтъкна, че позицията на двата синдиката в Булгартабак също е, че сделката е вредна за държавата и за предприятието. „Питаме тогава - за кого е полезна сделката? Има ли връзка определянето на купувача с разговорите, които са провеждани в кабинета на премиера?", поиска да знае Нинова.

„Бойко Борисов говори неща, които тотално се разминават с фактите", заяви депутатът Румен Овчаров. Той попита кой ще носи отговорност за това, което се случва с Булгартабак. „Бойко Борисов иска да избяга от тази отговорност. Затова се прави на ударен, че не знае за срещата в МС и че лично е казал какво и как да се запише", възмути се депутатът. По думите му Булгартабак ще бъде продаден на много ниска цена, без гаранции за персонала, без гаранции за развитие на дружеството в бъдеще и без гаранции за тютюнопроизводителите. „Не се заблуждавайте от демагогията", призова Овчаров. Той изтъкна, че никой по никакъв начин не гарантира на тютюнопроизводителите, че продукцията им ще бъде изкупувана. „Всичко това се прави, за да се разчисти терена за една фирма, която трябва да спечели, да се изгонят стратегическите инвеститори", добави Овчаров.

Депутатът обърна внимание на медиите колко е бързал тази сутрин премиера Борисов за  рязането на поредната лента - в ТЕЦ Марица Изток 1. „Единственото усилие, което Бойко Борисов ще направи по отношение на този проект, ще бъде усилието с ножицата. Той няма никакво отношение към този проект", категоричен беше Овчаров. Той попита възможно ли е един министър-председател да бъде като цветарка, да обикаля държавата и да реже ленти на обекти, към чието изграждане няма никакво отношение.