Георги Гьоков: БСП ще се бори за таван на цените на енергоносителите, облагане на свръхпечалбите, увеличаване на доходите и на пенсиите

Окт 17, 2022 Новини БСП в медиите 0 426

Трябва да се обединим около сходствата, с които искаме да осигурим спокойствие на българите, смята социалистът

„Приоритетите за страната в момента са инфлацията, доходите и бюджета на България. Дори смятаме, че забавянето на свикването на парламента е повече отколкото трябва. Нещата са наложителни и не търпят отлагане. Затова инициираме тази среща, за да видим приоритетите и около какво можем да се обединим в подкрепа и полза на хората. В момента е безвремие, в което се мисли за всичко друго, но не и за приоритетите на българите.“ Това заяви избраният за народен представител от БСП и бивш социален министър Георги Гьоков в ефира на NovaNews.

„Поканихме абсолютно всички парламентарни групи“, заяви социалистът във връзка с днешната среща между партиите в парламента. „Не знам кой ще се отзове, но хората трябва да гледат и да си правят сметката кой мисли за българите и кой спекулира с разни политически теми, които не стоят на дневен ред в обществото“, коментира той.

Левицата категорично няма да подкрепи кабинет с първия мандат, това е решението им и на колективните органи. „За съжаление с втория мандат също трудно би могло да бъде съставен кабинет. Ние имаме решение на колективния ни орган, че под никаква форма няма да участваме в кабинет с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. Ако има някакво предложение от третия мандат, например от “Демократична България“, отново ще съберем органите си и ще решим каква позиция ще вземем“, обясни Гьоков и допълни, че БСП не е лидерска партия и в нея решенията не се взимат от един човек. „Ние ще си поставим всички плюсове и минуси на масата и ще изберем най-доброто за България“, каза още той.

Георги Гьоков потвърди позицията на БСП, която е твърдо против износа на оръжия за Украйна, но допълни: „Това е тема, която идеологочески ни разделя, но не пречи коалирането по други теми. Трябва да се обединим около сходствата, с които искаме да осигурим спокойствие на българите в този кризисен момент. Кризата ще е дълга и жестока и ако се договаря правителство в този момент, приоритетите не трябва да са на идеологическа основа“, категоричен е той.

Третият мандат е в ръцете на президента и ако го предостави на БСП, от левицата ще направят всички усилия да съставят правителство. „Направихме го в рамките на предишните Народни събрания, но тогава не се случи заради категоричния отказ на ИТН да преговаря. Сега бихме се обърнали към досегашните ни коалиционни партньори, както и всички извън ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“, посочи той. Социалистът не вижда и съществена промяна в конфигурацията при едни евентуални нови избори.

В предаването “Твоят ден“ Георги Гьоков посочи част от  приоритетите на БСП в 48-ия парламент: „БСП ще се бори за таван на цените на енергоносителите и облагане на свръхпечалбите. За това нещо узря и Европа. Също така увеличаване на доходите на хората, като се увеличава минималната работна заплата, невъзможно е тя да се замрази. Увеличаване отново на пенсиите от 1 януари, има различни начини на въздействие на пенсионната система, така че да е справедливо. Борба с инфлацията и приемането на бюджета. Бюджетът за 2022 година не се нуждае от втора актуализация, парите са разчетени и всичко е на място, така че спекулациите вредят“, заключи социалистът.