Сергей Станишев: Целта на вота на недоверие трябва да са избори 3 в 1

Юни 01, 2011 Новини БСП 0 1463

Правителството е изчерпано

Правителството е изчерпано. Целта на вота на недоверие трябва да бъде предсрочни извори за парламент и провеждане на избори 3 в 1 - за президент, за Народно събрание и за местно самоуправление. С тази обща позиция излязоха днес ръководствата на ПГКБ и на ДПС след консултациите между двете политически сили за внасяне на вот на недоверие към правителството на ГЕРБ.

         Председателят на НС на БСП Сергей Станишев съобщи, че по време на  разговорите с ДПС са разгледани два варианта. Първият е внасяне на вот по секторна политика и след това вот за цялостна политика. Вторият вариант е да се внесе вот на недоверие за цялостната политика. „Според мен по-добре е да се проведе вот по определена тема, като най- актуалната тема от моя гледна точка е провалът на правителството в антикризисната политика", заяви Станишев. По думите му трябва да се отчетат конституционните и тактическите аспекти на внасяне на един вот на недоверие. Лидерът на БСП обяви, че предстои следваща консултация с ДПС. Левицата ще търси контакти и с другите опозиционни политически сили.

Станишев отбеляза, че целта на вота е, ако има достатъчно парламентарна подкрепа, правителството да бъде свалено и да има избори 3 в 1. Лидерът на БСП припомни, че самият премиер не изключи такава възможност. „Да заповяда, даваме му възможност", добави Станишев. На въпрос дали БСП е готова за предсрочни избори той категорично заяви - „Да". Попитан дали левицата е готова на коалиция с ГЕРБ Станишев също беше ясен - „Не". Според лидера на БСП управляващите не могат да осигурят европейска перспектива за страната, да преборят кризата и да защитят правата на гражданите. „Установява се едноличен режим, който води България към задънена улица", заяви Станишев.

Лидерът на БСП напомни, че с вота на доверие премиерът Борисов се опита да замете под килима гигантски скандал, свързан с подслушването, покровителстването на фирми и полицейската държава. На нито един от въпросите и до днес няма отговор. Искайки вот на доверие без да прави промени в кабинета означава, че премиерът поема лично отговорност за политиката във всеки сектор, която е водена до момента и която ще се води занапред. Затова всеки вот, който внася опозицията ще бъде вот лично срещу министър-председателя.