Нинова: Същественият разговор е за спешни мерки срещу кризата, а не за обръщенията в парламента

Окт 14, 2022 Новини БСП в медиите 0 518

Интервю на лидера на БСП Корнелия Нинова пред радио “Фокус”

- Заявихте, че няма да участвате в срещата на представителите на парламентарните групи за включване на президента Володимир Зеленски при откриването на Народното събрание. Г-жо Нинова, определихте срещата за излишна – защо?

На трета среща се занимаваме с откриването на Народното събрание в присъствието на посланици и обръщения на президента Зеленски. За нас това е излишно, защото има държавен протокол, има ред и правила, които трябва да се спазват. Ние заявихме, че всички посланици трябва да се поканят. Сега отново да се събираме, за да обсъждаме дали президентът Зеленски да се обръща към Народното събрание, за нас е пълна загуба на време. Освен това смятаме, че не е това темата на българското общество. Както знаете, предложихме и днес пускаме покани до другите парламентарни партии – в понеделник ги каним на среща за съществените неща, които вълнуват хората.

 

- Кои са тези неща?

Таван на цените, компенсации за семействата, определението за енергийна бедност, въвеждане на две тарифи, една – за по-бедни, една – за хора с по-големи възможности, най-вече бюджета за 2023 г. Ние имаме опит и знаем какво ще се случи. В началото на парламента трябва да започнем да обсъждаме бюджета. Обикновено в такава ситуация всяка парламентарна група внася свои предложения. Така беше миналата година. Стават страшни колизии, има риск да не може да се направи смислен бюджет, има риск да не можем да приемем спешните мерки за тази зима за хората. Затова искаме, ако може, предварително да потърсим съгласие по тези ключови въпроси – ще наложим ли таван на цените, ще увеличим ли минималната работна заплата, ще преизчисляваме ли отново пенсиите, какво ще правим с младите семейства, как ще напишем бюджета, да обсъдим всички тези важни неща и поне по минимум социални и икономически теми да постигнем съгласие. Иначе в зала ще бъде много тежко. Това наистина го казвам от опит. Освен това, едновременно с това ще текат и преговори за правителство. Дори да не се състави правителство, преди да се разпусне парламентът, трябва да приемем на всяка цена бюджета. Не можем да оставим държавата и народа в тази ситуация без бюджет и без актуализация на доходите, без мерки за икономиката. За нас това са съществените въпроси на хората. В предизборната кампания ние сме поели тези ангажименти и ще ги изпълняваме. Никоя от партиите не е обещавала в предизборната кампания, че първите ни стъпки ще бъдат спорове относно посланик Митрофанова и президента Зеленски. За нас, отново казвам, това е излишно. Същественото е икономика, социална политика, преминаване през тежките зимни месеци, гарантиране на хората на топло, светло, достъпна храна, защото цените продължават да растат. Ето затова в понеделник парламентарно представените партии, ако смятат, че това е същественото, да заповядат да го обсъдим.

 

- Кои са важните козове за БСП в случая? Имате ли конкретни мерки, които ще приложите?

О, да, да. Ние сме готови, включително със законодателните промени, със законите да ги внесем веднага и искаме да ги обсъдим и с другите партии. Отново казвам, най-спешното е да наложим таван на цените на ток, парно, газ и вода, защото идва отоплителният сезон и това е просто заплаха за всички семейства и домакинства да не могат да си плащат сметките. На второ място: определяне на две тарифи, една – за бедни, една – за хора с големи възможности. На трето място: спешно приемане на определението "енергийна бедност“, за да се определят компенсациите за тези, които са енергийно бедни, за зимата. На четвърто: компенсациите за икономиката и за фирмите. Подкрепата за тях изтича ноември, не се знае след това какво ще има. Те нямат предвидимост, нямат предсказуемост, не могат да си планират производствения процес, ще започнат да уволняват хора. Безработицата да скача през зимата – това е много, много тежко. Ето такива неща. Минималната заплата да вдигнем. Ние имаме и предложение за необлагаем минимум, който да е на прага на бедността – 504 лева. Безплатни лекарства за деца, безплатни учебници за деца. Тези неща, които сме ги поели като ангажимент към хората в кампанията, наистина ще ги изпълним и не се отклоняваме от това. Да спрем процедурата по закупуване на "Грипени“. Това е абсолютно излишен разход в момента – над 2 милиарда допълнителни разходи за тази криза за самолети е абсолютно неприемлива за нас. Тези пари трябва да стигнат до хората и до икономиката. И редица други такива въпроси.

 

- Г-жо Нинова, как реагираха колегите ви на вашата самоинициатива? Получихте ли вече обаждания от някого?

Ние в момента изпращаме покани към партиите. Очаквам, че ако това са съществени въпроси за тях, да дойдат да ги обсъдим. Може да не постигнем съгласие, важно е да разговаряме по тях. Сега всички казват: партиите трябва да разговарят по най-важните въпроси, дори и да няма съгласие. Така че ако не са важни за тях, то със сигурност няма да дойдат. Но хората ще преценят.

 

- Кой очаквате да ви подкрепи?

Ако видите предизборните програми, имаме по различни теми съвпадения с различни парламентарни групи. Имали сме и с "Продължаваме промяната“ по отношение на някои социални въпроси. С "Демократична България“ – по отношение вдигане прага за регистрация по ДДС. С "Български възход“ сме имали също по социални теми. Зависи. Нека да дойдат, да разговаряме, ще видим кой какво подкрепя. Но и хората, и обществото да разберат коя партия за какво се бори в парламента.