Проф. Румен Гечев: Благодарение на БСП по време на редовното правителство бяха постигнати резултатите в социалната сфера

Окт 09, 2022 Новини БСП в медиите 0 433

Съдът в България не може да се меси във вътрешнопартийните ни дела

„БСП е единствената партия в България, където лидер се избира с пряк избор и това трябва да остане. Всички решения, които ги взимаме са съответно устава на партията. Вчера решихме, че на 11 и 12 февруари ще има Конгрес на БСП и ще се вземат съответните решения.“ Това заяви избраният за народен представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на БНТ.

„Съдът в България не може да се меси във вътрешнопартийни дела. Имаме си контролно-ревизионна комисия, която решава кой има кой няма право. Съгласно Устава този, който е изключен от БСП няма как да стои в Националния съвет и да взима решения“, коментира проф. Гечев по отношение намесата на съда във вътрешните работи на левицата и недопускането на Добрев и Паргов до вчерашното заседание на Националния съвет на партията.

Според него, който и да е председател, той е избран за 4 години съгласно устава на партията. И този мандат по думите му чисто юридически може да бъде променен само с решение на Конгреса, който да промени устава относно механизма за избор на председател. „Най-важното е, че ние за разлика от вчерашните другари, които до 2-3 седмици искаха да се направи конгрес, смятаме, че за да събереш 1000 души в НДК трябва да има сериозна причина. Защото този напън да правим Конгрес след 2-3 седмици беше с ясна цел – да се сменя лидера на партията. А да се сменя лидер на партията, който и да е той, когато се водят преговори за съставяне на правителство и се намираме в тежка геополитическа обстановка, когато сме изправени пред реалната възможност – тогава да се сменя лидера най-малкото е несериозно и налива вода в мелницата на ГЕРБ и ДПС“, обобщи той за мотивите на вътрешната опозиция в БСП.

„Ние изповядваме ценностите на левицата. Благодарение на нас бяха постигнати резултатите в социалната сфера. БСП беше на тези избори в кръгова отбрана, което много навреди на имиджа ни. По отношение на социално-икономическата политика ние винаги сме били за поддържане на силна българска икономика. Организирахме референдум за атомната енергия и от 10-15 години обясняваме на хората, колко важен проект е „Белене“ и колко пари щеше да ни носи сега. Този проект щеше да се изплати за 2-3 години. Оказахме се прави, но сега всички чантаджии са се скрили и не се обаждат“, поясни социалистът по отношение правотата визията на БСП и тяхната правота относно развитието на енергетиката ни и претърпените загуби от нереализирането на проекта „Белене“.

Относно съставянето на последното редовно правителство Румен Гечев обясни, че пред БСП е имало няколко избора. Единият от тях е бил коалиция с ГЕРБ и ДПС, което по думите му е означава край за социалистическата партия или втори вариант е бил левицата да не подкрепя кабинета на ПП и ДБ и социалистите да бъдат обвинени, че спират промяната. „И трети вариант, който направихме- да влезем в коалиция със споразумение и да изпълним голяма част от нашата програма. Но имахме разминавания във външнополитически план, които ни нанесоха щети“, допълни социалистът.

„Това, което виждам към момента е, че няма как да се направи коалиция. По принцип е добре да има правителство, защото при 18% инфлация няма как с бюджета от миналата година и държавата няма да може да покрие разходите си. ГЕРБ, които имат най-висок резултат на изборите решиха, че някаква контактна група щяла да води разговори, но май до момента единствената среща е била по между членовете на тази контактна група- г-н Плевнелиев и г-н Паси. ГЕРБ са изолирани и г-н Борисов си стои сам в Банкя. Съвсем ясно е, че шанса е с третия мандат. БСП също е вариант и, ако ни бъде предоставен мандат ние сме длъжни да направим опит за създаване на правителство“, изтъкна той за актуалната политическа обстановка.

„Ние възразяваме категорично срещу направленията за анти и про Русия. Хората са ни избрали, за да защитаваме българския интерес. И тук трябва да се види коя партия го защитава. Българските ценности са следните: САЩ ни излъгаха, подведоха правителството и приземиха българската авиация. Има записи, на които предупредихме ГЕРБ и лично аз се обърнах към тях от парламентарната трибуна и им казах, че към момента F16 Block 70 все още е чертеж. От там им казахме защо сме против- в договора няма неустойки при забавянето на доставките. Дадохме над 2 млрд. от парите на българите и няма самолети. Или да върнат незабавно парите или след като не са изпълнили договора те да платят сега за Грипен или за други самолети. Проблемът в Украйна не е между тях и Русия. Нашата позиция е категорично против въвличането ни във всякакви военни действия. Това не са позиции, по които можем да правим компромиси“, категоричен бе социалистът относно закупуването на нови самолети и конфликта между Русия и Украйна.

В заключение проф. Румен Гечев заяви, че България няма нужда да бъде управлявана от служебни правителства. „Трябва да огледаме конституцията, тъй като може да възникне ситуация, при която държавата години наред да се управлява от служебни кабинети. Тук вече имаме проблем, но да се надяваме, че той ще се реши вече. Винаги в такива трудни времена президентската институция играе важна роля и нека Радев да поеме отговорност и да си носи кръста“, завърши той.