Корнелия Нинова: Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. Свикваме Конгрес на партията през февруари

Окт 08, 2022 Новини БСП 0 645

Изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на левицата:

След заседанието на Националния съвет решихме следното:

1. Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на ДПС и с мандат на “Възраждане“.

2. Няма да ходим на разговори с контактна група, предложена от ГЕРБ. Отговорността за съставяне на правителство е тяхна и на партиите, които свалиха нашето правителство, така че сега те са на ред да управляват България.

3. Избрахме преговорен екип за другите мандати, когато дойде време за разговори. Той е: председателят на партията Корнелия Нинова и заместниците - Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Владимир Москов. Това е политически екип. Ако се стигне до експертни разговори, ще имаме и експертни групи.

4. Основа за разговори - ще поставим спешни въпроси, средносрочни, дългосрочни и някои принципни позиции на партията от години. По спешните, които трябва да влязат и в бюджета за 2023 г.:

- Таван на цените на ток, газ, парно и вода. Наш ангажимент към хората още от май месец.

- Необлагаем минимум, който да е прагът на бедност - 504 лева е засега.

- Безплатни лекарства за деца и възрастни и безплатни учебници за ученици до 12 клас.

- Преизчисляване на пенсии.

- Минимална заплата 50% от средната, което е между 850-60 лв.

- Определение за енергийно бедни и подкрепа за тези семейства през зимата.

- Компенсации за икономиката за повишаващите се цени на енергоносителите.

Второ - безусловна и последователна битка с модела “ГЕРБ“ - на задкулисието, на обръчите от фирми, на кражбите на 10 млрд. лв. годишно от българския народ. Също нещо, което ние провеждаме като политика и с действия, и с предложения в парламента вече 6 години. Ще продължим докато не въведем правова държава, ред, правила и върховенство на закона еднакъв за всички, което означава правосъдна реформа.

Трето - средносрочни и дългосрочни политики - сега най-важни са инфлацията, доходите, цените, бедността и преминаването през тежката зима. Но България от години е изправена пред сериозни предизвикателства, затова искаме да разговаряме с другите по три надпартийни теми и търсене на съгласие трайно и дългосрочно за тяхното решаване. Това са демографската катастрофа, здравеопазване и образование, като предлагаме и конкретни решения.

Особено за здравеопазването - тема, по която в нашият редовен кабинет не се случи нищо съществено и ние си го отчитаме като пропуск. Продължаваме да твърдим, че здравето не трябва да е търговия и болниците да не са търговски дружества.

В образованието също сериозна реформа, която да доведе до качество на образованието и борба с неграмотността. Един учебник по един предмет в един клас и в него да пише истината за България и за българската история. Залагане на държавни бройки във висшите училища за необходимите специалности за българската икономика, финансиране от държавата и обвързване с договори с фирмите, където след това младите да могат да работят. Преосмисляне на принципа “парите следват ученика“, който показа своите дефекти.

Следващо - не намеса във войната. Ние многократно сме заявявали, че сме за мир и разрешаване по дипломатически път на конфликта. Износ на оръжия - не. Покупка, лизинг или наем на нови самолети - не, както на нови 8 F-16, така и на заявените онзи ден от служебния кабинет нови “Грипени“.

Целта на всички тези мерки, които ще предложим и ще отстояваме в парламента, е стабилна икономика, силна социална политика, преодоляване на кризата през предстоящите зимни месеци, да спрем демографската катастрофа. Да имаме народ, който да бъде здрав и образован - тогава всичко ще си дойде на мястото.

За БСП - не смятаме, че запазването на резултата от миналите избори е достатъчно. Ние сме реалисти и имаме проблем с този спад на подкрепата към БСП. Така не може да продължава, трябват ни сериозни промени и днес обсъдихме такива:

Първо - свикваме Конгрес на 11 и 12 февруари - такъв, който да даде нов хоризонт. Този хоризонт трябва да подготвим по следния начин:

- Подготовка за нова, модерна програма за модерна лява партия. Дотогава дискусии и разговори във всички структури на партията и чуване на всички мнения. Сериозна организационна реформа, което означава и промяна в Устава.

Третото решение - създадохме работна група, която да започне разговори с други леви партии и сдружения и да търси единение на широкото ляво.  Но не просто формален сбор от брой партии, а истинска широка дискусия за привличане на ляво мислещи хора и създаване на такъв ляв блок.