Иван Ченчев: Безпрецедентна е намесата на прокуратурата във вътрешнопартийните дела на БСП

Конгресът на социалистическата партия има категорично решение против управление с ГЕРБ и ДПС

„Безпрецедентна е намесата на прокуратурата във вътрешнопартийните дела на БСП. Аз съм член на Националния съвет и присъствах на въпросното заседание. Там беше обяснено на г-н Добрев, че в решението на съда никъде не пише, че той е възстановен и с решението трябва да се занимава вътрешнопартийната контролна комисия. Има опит за преврат и той не е престанал в последните 5 години. Тези хора обвиняват ръководството от 5 години, но всъщност те трябва да понесат отговорност, че са работили срещу партията.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП Иван Ченчев по БТВ Радио.

Той даде пример с времето, когато от 80 депутата след кабинета на Орешарски социалистите са паднали до 38 депутата, но тогава никой не е искал оставки. „Макар и тогава по думите на много анализатори резултата да е бил катастрофален“, добави социалистът.

„Когато се напада партията по този начин непрекъснато и дори от членове на БСП – това най-малкото не е коректно. А министрите от БСП, които са в служебния кабинет не знам как ще погледнат своите другари в Националния съвет, защото са уволнили 1500 социалисти“, категоричен бе той за реваншисткото поведение на някои от служебните министри.

Ченчев заяви, че социалистическата партия поради няколко причини не би участвала в контактните групи предложени от Борисов. „И първата от тях е, че ние имаме решение на Конгреса – без ГЕРБ и ДПС в управлението. Това са вълци в овчи кожи. 12 години не приеха нито едно конструктивно предложение на опозицията, а сега демагогстват за пореден път - само, за да влязат по какъвто и да е начин в управлението“, обобщи той за позицията на левицата, която е твърдо срещу управление с ГЕРБ и ДПС.

„Изходът е конструктивизъм, много разум и диалогичност. Да седнем с останалите партии на масата на преговорите, но без ГЕРБ и ДПС. Всеки да сложи програмата си на масата. Нашата е социална и помага на българските граждани да бъдат преведени през кризата. Ще искаме покриване на нашата програма в социалния аспект. Трябва да се гледа визионерски и да има предвидимост“, коментира членът на Националния съвет на БСП за приоритетите на партията при съставянето на редовно правителство.

„Вече заявихме, че за нас експертно правителство е по-скоро поставянето на предни позиции на сламени хора. В такива моменти е необходимо политиците да носят отговорност, а не да бягат от нея и да я прехвърлят върху хора, които не са политически фигури“, каза в заключение Иван Ченчев.