БСП започва консултации за внасяне на вот на недоверие към правителството на ГЕРБ

Май 31, 2011 Новини БСП 0 1230

Управляващите планират да обират българите чрез косвените данъци   Утре БСП започва консултациите за внасяне на вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов

Управляващите планират да обират българите чрез косвените данъци

 

Утре БСП започва консултациите за внасяне на вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Това обяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев. Той уточни, че предстои разговор с представителите на ДПС. Социалистите ще търсят диалог и с останалите политически сили, които не подкрепят правителството. Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов обяви, че се сформират две работни групи, които ще изготвят мотивите, така че в началото на следващата седмица вотът да бъде внесен в парламента.

Сергей Станишев изтъкна, че вотът на недоверие трябва да отразява реалните обществени проблеми. Според левицата те са най- сериозни в социално-икономическата сфера и в сектора сигурност. По първата тема лидерът на БСП изтъкна неспособността на правителството да се справи с кризата в страната. По думите му това е основният провал на ГЕРБ. Другият е свързан с работата на МВР под ръководството на министър Цветанов. Станишев изтъкна, че все по- видими са полицейщината в държавата, употребата на МВР за политически цели и нарушаването на права на гражданите. Социалистите поставиха въпроса и за оповестените скандални суми, дарени на МВР. Според Ангел Найденов се създава предпоставка за корумпиране на цели полицейски управления. „МВР се превръща в частна охранителна фирма", предупреди депутатът. Той обяви, че левицата ще иска изслушване на министър Цветанов във вътрешната парламентарна комисия по темата.

Социалистите изразиха категоричното си несъгласие с внесените в парламента предложения за промени в Конституцията и в Закона за държавния бюджет. „Промените са ретроградни и крайно десни", аргументира се Станишев. Той изрази притеснението си, че управляващите планират, при недостиг на средства, да обират българите чрез косвените данъци. Лидерът на БСП напомни, че предишното правителство е водило политика на стабилност и без промени в Конституцията. Той припомни, че вече втора година ГЕРБ провежда политика, която противоречи на принципите, които самите те предлагат. Станишев постави въпроса дали ГЕРБ приема конституционни промени с гласовете на Атака, която с поведението си нарушава конституционни принципи. Председателят на ГС на БСП-София и депутат Румен Овчаров отбеляза, че по конституция България е социална държава, а в пакта, който предлагат управляващите, няма гаранции за социалните права на хората.   

По повод информациите от Уикилийкс Станишев коментира, че най-скандалното в тях според него е признанието на премиера Борисов, че България не знае каква политика трябва да води и страната ни трябва да бъде направлявана от Брюксел и Вашингтон. Станишев с възмущение отбеляза, че това реално е отказ от суверенитет. Лидерът на БСП постави въпроса при оценките за премиера Борисов, откъде идва мощната подкрепа на американския посланик, който лично дойде в парламента. „Може би точно заради това, че българският премиер смята, че трябва да бъде направляван", попита Станишев. Румен Овчаров отбеляза, че след подкрепата, която Уорлик изрази за премиера Борисов, очаква посланикът да дойде в централата на БСП и лично да подкрепи него, Сергей Станишев и тройната коалиция. Овчаров се аргументира с факта, че само при предишното правителство има реални американски инвестиции в България. Той изтъкна, че в грамите сключените договори с Газпром се оценяват положително.

БСП възразява и срещу промените в Закона за дипломатическата служба. Според Станишев с тях се въвежда политическа целесъобразност в интерес на политическата чистка на министър Младенов. Лидерът на БСП изтъкна, че след 1 юли се очаква в София да се върнат повече от половината посланици и реално страната ни ще остане без представителство. „Това е безотговорно и национално предателство", коментира той. Членът на ИБ на НС на БСП Кристиан Вигенин призова политическите сили да не подкрепят предложените промени в закона. По думите му те отварят врата за партийните назначения в системата и разширяват правомощията на министъра. Според Вигенин е налице желание за разправа с професионалните дипломати. Той изрази опасенията си, че е възможно да се подготвя фалшификация на изборите в дипломатическите представителства в чужбина. Евродепутатът отбеляза, че тезата на управляващите, че посланиците с принадлежност към ДС уронват престижа на страната и до днес не е потвърдена с външна реакция.   

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>