БСП се срещна с Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и на Венецианската комисия

Окт 01, 2022 Новини Избори 0 555

01.10.2022 г.

Ден преди изборите Кристиан Вигенин, Георги Свиленски и Христо Проданов проведоха среща с представители на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа и на Венецианската комисия, които наблюдават изборния процес в България.

Представителите на БСП обърнаха внимание на основните моменти, които създават затруднения и хвърлят сянка върху изборите. Машинното гласуване продължава да създава пречки пред част от по-възрастните избиратели да упражнят правото си на глас, въпреки усилията на ЦИК, както и на активната обучителна кампания, провеждана в поредни избори от БСП в цялата страна. Доверието на част от избирателите към коректното отчитане на машинния вот също остава ниско, поради което БСП ще следи за стриктно изпълнение на указанията на ЦИК за преброяване на разписките от машината.

Другите два въпроса засягат служебното правителство. Отново беше подчертана пряката намеса на служебния кабинет в кампанията чрез атаки към лидерите на част от управлявалите до август партии, което беше отбелязано и в междинния доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

С особена загриженост беше поставен въпросът за засилилите се опити за активиране на мрежите за купуване на гласове, като бяха припомнени писмата на водачите на листи на „БСП за България“ в областите Монтана, Враца, Видин, Ловеч и Плевен до министъра на вътрешните работи, както и на председателя на Националния предизборен щаб Борислав Гуцанов до президента. Информациите от местните структури показват, че предприетите мерки не са достатъчно активни и ефективни, в сравнение с предизборните кампании през миналата година за изборите за 46-о и 47-о  Народно събрание.

На въпрос за възможността да се формира стабилно „евроатлантическо“ правителство след изборите, социалистите подчертаха, че тази теза е лансирана от ГЕРБ, за да се опитат чрез нея да излязат от изолацията, в която са попаднали от миналата година насам. За БСП коалиция с ГЕРБ и ДПС не е възможна, независимо под какъв предлог.