Кристиан Вигенин: България трябва да бъде социална и сигурна държава. БСП може да го постигне

Сеп 28, 2022 Новини Избори 0 1231

28.09.2022 г.

„БСП е последователна по отношение на социалната политика и доходите. Тя трябва да бъде продължена с повишаване на доходите от началото на следващата година - минималната работна заплата на 850 лв., ново повишение на пенсиите. Заедно с това и от мерките за първите 100 дни сме предвидили мораториум върху цените на енергията.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и водач на листите в Пловдив град и Ямбол Кристиан Вигенин в предаването „Референдум“ по БНТ.

По думите му в редица парламенти социалистите са се борили, а сега и в програмата им е залегнало ново преизчисление на пенсиите от 1 януари. „С нов средноосигурителен доход към 2021 г., за да имаме едно справедливо увеличение. Това е пътят и нашите възрастни съграждани имат право да живеят достойно“, добави той.

“БСП няма да допусне България да бъде въвлечена по какъвто и да е начин във военния конфликт в Украйна. Действията, които България трябва да предприеме е да направим така, че да гарантираме сигурността на страната си и гражданите ни да се чувстват спокойни. И да е ясно, че каквото и да се случи след изборите, България няма да изпраща оръжия за Украйна, а ще говорим за мир”, заяви Вигенин.

Той определи като грешка прекъсването на доставките от „Газпром“. Според него е необходима конкуренция и при един нов дългосрочен договор, руската страна не бива да се изключва, ако предлага адекватни цени.

Вигенин коментира и хулиганската проява на футболния мач в Северна Македония: „Трябва да се реагира бързо и остро, независимо че става дума за хулиганска проява на футболни агитки. Не трябва да си мълчим и да оправдаваме подобни действия. Трябва да очакваме много активна политика от страна на македонските власти, които да се противопоставят на подобни действия. Решението за вдигане на ветото и приемането на френското предложение бе прибързано и неслучайно БСП не го подкрепи. Виждаме, че откакто това се случи, на практика в РСМ нищо не се е променило.“

Социалистът се обяви за по-тежки наказания по отношение нарушаването правиалта на пътя и най-важното - те да бъдат неизбежни, защото според него само по този начин би имало превантивен ефект.

„В тази ситуация и тези изпитания са нужни хладнокръвие, разум и компетентност. Ние в БСП ги имаме. Нека хората знаят, че никой няма да бъде оставен в предстоящите трудни месеци. Смятам, че България най-после трябва да бъде социална и сигурна държава. Това може да стане като се гласува за „БСП за България“ с номер 28“, каза в заключение Кристиан Вигенин.