БСП към президента Радев: Не допускайте изкривяване на изборните резултати, вследствие на купуване на гласове

Сеп 28, 2022 Новини Избори 0 484

Намесата на МВР, ДАНС и прокуратурата са крайно наложителни, за да се гарантира истинноста на вота

„Не допускайте изкривяване на изборните резултати, вследствие на „купуване на гласове”. Тази порочна практика руши доверието на избирателите в целия изборен процес и в българските институции и демотивира хората да упражнят правото си на глас.” С такъв апел се обърна председателят на Националния предизборен щаб на коалиция „БСП за България” Борислав Гуцанов към президента Румен Радев в нарочно писмо.

В писмото Гуцанов подчертава, че на всички, без изключение, предизборни срещи на левицата в страната хората споделят възмущението си от практиката на „купуване на гласове”, като особено притеснение сред будят сигналите за открито изготвяне на списъци с данни на избиратели, раздаване на пари и „разпределение на територии”.

Той посочва още, че водачите и кандидатите за народни представители от коалиция „БСП за България” нееднократно са правили срещи с компетентните органи с молба за предприемане на необходимите действия, предвидени от закона.

„Нещо повече – петима водачи на листи изпратиха отворено писмо до министъра на вътрешните работи. За съжаление, до момента не сме свидетели на реални действия за пресичане на порочните практики”, констатира Борислав Гуцанов.

„Считаме, че намесата на МВР, ДАНС и Прокуратурата на Република България са крайно наложителни, за да се гарантира истинността на вота”, се казва още в писмото на ръководителя на Националния предизборен щаб на левицата.