Изявление на зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов

Май 25, 2011 Новини БСП 0 1633

  Изявление      на зам

 

Изявление   

 

на зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов

От името на Парламентарната група на Коалиция за България

 

 

За нас това, което наблюдаваме от Атака и от представителите на Атака не само в петък, но и след петък, е проява на едно преднамерено поведение. Поведение, което отдавна е надхвърлило границите на инцидент. Преднамерено поведение пълно с провокации към различни социални групи, към религиозни общности. Преднамерено поведение пълно с провокации към конституцията, към законите в страната. Преднамерено поведение пълно с провокации към принципи на толерантност, търпимост, уважение към различията в българското общество. Преднамерено поведение пълно с провокации към ценностите и принципите, върху които се гради демократичното общество. И най-после - провокации към сигурността на гражданите, на обществото и на държавата.

Това обаче не значи, че не виждаме, че проекцията на подобно поведение е насочена към изборите. И казвайки това, искам да подчертая, че ориентацията на това поведение към изборите, към повишаване на активността на Атака, не е и не може да бъде извинение за насилието, за агресията и изстъпление, поставени под знака на националистическата реторика.

Всъщност това поведение е в голяма степен и рожба на езика на омразата, на враждебността и посочването на врагове, които присъстваха за съжаление в езика и в поведението и на ПП ГЕРБ, и на министър-председателя. Да си спомним само изявленията на премиера Борисов на конгреса на Съюза на репресираните и не е необходимо да отиваме по- далече или да се връщаме в историята две години назад. Отговорността според нас трябва да търсим както при Атака, така и при ГЕРБ. Корените на това, което се случва трябва да се търсят в двегодишното ви партньорство. И тук, г-н Анастасов, с вашето изявление трябва да кажа, че вие застанахте зад проявите на Атака и по същество направихте опит да извините цялото поведение в рамките на тези две години.

Има много примери, в които представителите на днешната власт не просто останаха неми, не просто реагирате по този начин, по който реагирате и сега, вие злорадствахте. Да си спомним само проявите на Атака на честванията на Дните на Ботев; да си спомним нападките към президента, на които вие се усмихвахте по същия начин снизходително и реагирахте; да си спомним нападките на Атака към патриарха; да си спомним нападките на Атака към митрополит Николай; да си спомним провокативното поведение към гражданите на Батак. По същия начин реагирахте тогава и днес берете плодовете на това, което се случва през последните дни в резултат на и вашето партньорство, и окуражаване.

Има наистина много примери, в които нападките и агресията на г-н Сидеров и на Атака бяха посрещани с извинение и със снизхождение. Но ми се иска да кажа, че с право Атака иска оставката на вицепремиера Цветанов. Защото и той е сред тези, които ги толерираха. Всъщност няма нищо изненадващи в петъчната гневна реакция на Атака срещу вътрешния министър.

Всъщност това поведение, прояви и език, от които не просто трябва да се разграничим, трябва да ги отхвърлим и трябва да ги осъдим. Трябва да кажем, че са заредени с опасен потенциал. И тук лековатото поведение, снизхождението и мнението, че те не са нищо повече от обичайна предизборна разгорещеност са дълбоко неприемливи.   

ПГКБ очаква: първо - ясно да се очертае отговорността на столичния кмет и длъжностните лица на Столичната община, които разрешиха петъчната проява на Атака. Второ - очакваме да бъдат предприети спешни действия за реализация на наказателна отговорност на участниците в петъчните изстъпления. Още повече очакваме ясно да бъде очертана и наказателната, но и политическата отговорност за провокаторите и инициаторите на този тип поведение. И най-после очакваме консолидация на партиите и политиците около разбирането, че нищо не извинява тези прояви и периодично окуражаван - в това число и днес в залата от вас, представителите на ГЕРБ- екстремизъм.