Георги Свиленски, БСП: Предлагаме таван на цените и преизчисляване на пенсиите - решения на проблемите, които интересуват българите

Сеп 26, 2022 Новини Избори 0 485

Трябва да се сформира правителство, но това няма как да се случи с 8 или 10 партии в парламента, посочи той

"Първото нещо, което интересува българските граждани са цените в магазините и как политиците ще компенсират тази инфлация с повишаване на техните доходи. Затова ние имаме предложения за поставяне на таван на цените, определяне на понятието "енергийна бедност", за да се подпомогнат нуждаещите се, преизчисляване на пенсиите с доход към 2021 г. и повишаване на вдовишката добавка с 30%." Това заяви водачът на листата на "БСП за България" за 24 МИР - София Георги Свиленски в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

"Искам да призова българските граждани да гласуват за политически сили, които могат да сформират кабинет. Те да решат какъв кабинет да бъде - дали да бъде кабинет на ГЕРБ, или кабинет със социална насоченост, какъвто беше и каквато политика водим ние. Но трябва да има правителство. Виждате всеки ден нови ситуации, в които държавата има нужда от парламент и от правителство. И това няма как да се случи, когато в парламента има 8 или 10 партии", каза още Свиленски.

"С ГЕРБ и ДПС няма да направим правителство. Това да е ясно, защото виждам как другите партии гледат да заобикалят този въпрос", добави той.

По неговите думи "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" са едни и същи партии, които работят в една и съща посока. "Ако българските граждани не са го разбрали, нека следващите 7 дни да ги наблюдават", допълни социалистът.

Той отхвърли и възможността за коалиция с "Български възход", като припомни, че коалиционен партньор на Стефан Янев е Стефан Софиянски. "Стефан Янев беше този министър на отбраната, който внесе в Министерски съвет предложение в България да има чужда армия. Той е този, който толерира България да закупи втори 8 F-16, при положение че България все още няма първите", подчерта кандидатът за народен представител от левицата.

"Възраждане" никога няма да имат възможност да управляват. Ще подлъжат едни хора да гласуват за тях и след това ще им предадат вота  на ГЕРБ. През 8-те месеца правителство "Възраждане" гласуваха на 67% заедно с ГЕРБ, защото ГЕРБ им казваха кога да влязат и кога да излязат в зала, казваха им как да гласуват. "Възраждане" гласуваха и за ратификацията на сделката за първите F-16", коментира още Георги Свиленски.

По неговите думи т.нар. евроатлантическа коалиция е измислица на ГЕРБ, за да се опитат да влязат във властта по тази линия. "Коалицията в България ще бъде "против" или "за" корупцията. Хората все още не са забравила кого искаха да изгонят от властта. Защото, когато спреш корупцията или я намалиш, ще има средства за всички тези неща, които обещават партиите", обясни той.

"Ние оставаме против България да бъде включена в конфликта в Украйна. Ние сме за мир. Това всички го казват, но ние го показваме. Ние сме "за" това България да участва с хуманитарна помощ, но не и с военна", категоричен бе Свиленски.

Той също така заяви, че санкциите не вършат работа и не са път към мира. "Вече 8 месеца има санкции, да не би да е възцарил някакъв мир?", коментира социалистът и още веднъж подчерта: "Ние казваме, че трябва да се спрат всякакви военни действия и да се седне на масата на преговорите."