Цветан Цветанов бяга от въпросите на ПГКБ в парламента

Май 20, 2011 Новини БСП 0 1387

  Кирил Добрев: Ефектът от разходките на Цветан Цветанов в чужбина e като на отстранения Косев     Ще продължим да настояваме за издушване на министър Цветан Цветанов за случаите на  полицейско насилие, както и за доклада на организацията на европейските съдии за работата на МВР и за политизирането на системата

 

Кирил Добрев: Ефектът от разходките на Цветан Цветанов в чужбина e като на отстранения Косев

 

 

Ще продължим да настояваме за издушване на министър Цветан Цветанов за случаите на  полицейско насилие, както и за доклада на организацията на европейските съдии за работата на МВР и за политизирането на системата. Това заяви депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Тя изрази възмущението на левицата, че вътрешният министър отсъства от парламентарния контрол вече месец и половина. Нинова припомни, че ПГКБ е внесла искане за изслушване във вътрешната парламентарна комисия на Цветанов за констатациите в доклада на Европол, но заради гласуването на депутатите от ГЕРБ изслушването е отхвърлено. „Призоваваме министърът да се яви на тези дискусии", заяви Нинова. Тя изтъкна, че в противен случай бягството на министъра от парламента означава, че поставените от левицата въпроси са основателни и резултатите от дискусията го плашат.

Депутатът Кирил Добрев определи като притеснителни констатациите в доклада на Европол. Той отбеляза, че за Варна се говори като за вход на дрогата за Европа, отбелязва се и ръстът на контрабандата на цигари. Същевременно за първи път от 2007г. България се споменава като държава производител на синтетична дрога. „България е оприличена на Нигерия като престъпност", изтъкна Добрев и добави: „Какъв Шенген при такива констатации на Европол!". Депутатът напомни, че съвсем скоро зам.-министър Косев беше уволнен, защото много се разхождал в чужбина и нямало никакъв ефект от това. „Политическият ефект от разходките на господин Цветанов са същите като на Косев. Ние няма да видим Шенген", заяви Добрев и призова премиерът да вземе мерки.

Депутатът Румен Петков обърна внимание на случай, който по думите му  вече месец се укрива от МВР. Петков обясни, че става дума за тежък инцидент, при който в продължение на близо 6 часа външната граница на ЕС в Бургаския регион остава неохраняема. „По наш сигнал прокуратурата е образувала досъдебно производство", отбеляза Петков. Той напомни, че само преди около седмица турска гемия избяга от Варна под бодрия поглед на българската гранична служба. Според депутата от левицата е необходимо във вътрешната парламентарна комисия да се инициира изслушване по въпроса за полицейското насилие в следствените арести. Петков изтъкна, че случаите на загинали арестувани в следствените арести за последната година са три.