Георги Свиленски: Ако БСП не участва в управлението, вместо социални придобивки, ще има нови втори F-16

Сеп 23, 2022 Новини Избори 0 1201

Покупко-продажбата на вот продължава, трябва да светне червената лампа на вътрешния министър

„Надявам се в днешния ден всеки български гражданин да си е отговорил на въпроса колко независима е България и самите ние като граждани дали се чувстваме независими. Това не означава нищо да не зависи от нас, а да сме хора и да сме държава, които сами взимаме решенията. Не значи да не членуваме в различни съюзи, а означава където сме членове, да отстояваме националните си интереси.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в 24 МИР – София Георги Свиленски в ефира на БСТВ.

На въпроса как върви кампанията, социалистът отговори: „Вече свикнахме, това е четвърта кампания. Традиционно избирателите поставят своите проблеми. На “БСП за България“, като политическа сила, ни е по-лесно, защото има какво да кажем и покажем на българските граждани. Ангажиментите, които сме поемали, днес можем да ги докладваме като реализирани“, обясни той.

По думите на Свиленски в момента целият свят вижда, че само ляво управление може да помогне в кризата и да застане до българските граждани. „Всички се обръщат към държавата, а години назад ни казваха как държавното трябва да бъде закрито, как не трябва да се намесва в икономиката, но сега всички казват държавата да помага и да регулира.“ Той обясни, че в България се появяват политически субекти, които се насочват към този спектър, „но като автентични представители на лявото виждаме вътрешните им противоречия“, уточни той и даде пример с партията на Стефан Янев и “Възраждане“.

Свиленски обясни, че тенденцията е към повишаване на подкрепата към БСП, българите са осъзнали правилната политика, която от левицата провеждат. „Сега се потвърждава и от европейските политици, които искат да предлагат същите мерки, които ние ги предлагахме преди месеци – таван на цените, премахване на ДДС на енергоносителите.“ По думите му тези мерки помагат както на гражданите, така и на бизнеса и уточни, че за БСП двата най-големи приоритета са инфлацията и повишаване на доходите на хората.

„Служебният министър на финансите, който беше зам.-министър в предходното управление, нееднократно казва как държавата ще изпадне в свръхдефицит и как трябва да се преразглеждат социалните плащания – това значи пенсии, безплатни детски градини, детските надбавки“, предупреди социалистът и допълни: „Без нас в управлението, тези пари ще отидат за това, което реши служебният кабинет – закупуване на нови втори F-16.“

Свиленски потвърди позицията на левицата относно Руската федерация, а именно да се възстановят дипломатичните отношение и уточни, че България не може да бъде страна в този конфликт. „Служебното правителство до последния ден няма да кажат каква им е позицията за “Газпром“. Никой не води разговори, а такива трябва да се водят, защото зимата идва, а газ има до октомври месец. Тоест докато ЕС се опитва да наказва Русия, Русия и “Газпром“ си увеличат печалбите, а в Европа ще трябва да пестим“, предупреди социалистът.

Във връзка с продължаващите кадрови промени от служебния кабинет той попита какво общо имат тези действия с изборния процес. „Те направиха безброй безумни уволнения“, каза още той.

„Покупко-продажбата на вот продължава, затова колегите от Северозападна България проявяват загриженост и за пореден път се опитват да светнат червената лампа на вътрешния министър“, заяви Свиленски във връзка с изпратеното писмо и продължи: „Органите трябва да се задействат, а не да си правят ПР-кампания. До нас достига информация, че има устно разпореждане да не се пишат предупредителни протоколи. Органите на реда във всяко едно населено място много добре знаят схемите и хората, които го правят“, категоричен е социалистът.

На финала Свиленски обясни как се постига социална и сигурна държава - когато в българския парламент влязат народни представители, които са социално отговорни. „Тогава и правителство ще има, и бюджети, каквито заслужават българските граждани. Затова на предстоящите избори подкрепете БСП с номер 28 и ще бъдете и спокойни, и щастливи за това, че сте изпълнили гражданския си дълг“, заключи той.