Таско Ерменков: Без „Газпром“ не можем да си докараме газ на нормална цена

Сеп 21, 2022 Новини Избори 0 401

21.09.2022 г.

“Различието в мненията между министъра на енергетиката и председателя на КЕВР говори за недостатъчна задълбоченост в една проблематика, която е важна. Газът ще бъде увеличен независимо по какъв начин ще бъде открит интерконекторът с Гърция и какво количество азерски газ ще успеем да вкараме от там.” Tова заяви членът на ИБ на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в ефира на BG on AIR.

Според енергийния експерт, ситуацията може да стане плачевна, ако страната ни не спре да шикалкави и не осъзнае, че без „Газпром“ не можем да си докараме нормална цена. „Защото може и да има свободни количества, но за съжаление цената ще я платим ние хората. За това е виновен онзи, който отказа да плаща на „Газпром“ – министъра на енергетиката в редовното правителство, който беше от ИТН“, допълни той.

„Президентът говори за прозрачни процедури, но знае ли някой реално какво се случва? Най-ниската цена, която ще получим е около 190 евро на мегаватчас и то без цената на регазификацията – и това, ако има слотове. Унгария, която има дългосрочен договор с „Газпром“ получава своя газ на около 60 евро на мегаватчас. Украйна спря единия газопровод през своята територия, а санкциите не дават възможност за въвеждане на турбините. Северен поток 2 стои и с онези 53 млрд. куб. м. годишно и нищо не се случва“, коментира Ерменков за цената и доставките на синьото гориво.

По думите му „Газпром“, въпреки санкциите реализират огромна печалба от над 40%. „Реално санкциите нямат ефект срещу страната, срещу която са насочени, а водят към самоубийство“, коментира той.

„Става въпрос за въвеждане на правила на борсата, при които евтиният ток да се търгува в рамките на вътрешното потребление, а останалото да върви към борсата. Говорим за гарантиране на цени на електроенергията, които да са благоприятни за бизнеса и потребителите“, каза в заключение Таско Ерменков за предложенията на левицата в енергийната сфера.