Промяната трябва да започне от премиера

  ИЗКАЗВАНЕ На председателя на ПГКБ Сергей Станишев По време разглеждането в парламента на персоналните промени в кабинета   Много от споровете и въпросите, които прозвучаха при този дебат, нямаше да се необходими, ако тук беше министър-председателят  на Република България и беше казал ясно и мотивирано за причините за оставката на министъра на транспорта и ясно беше казал защо предлага новия министър

 

ИЗКАЗВАНЕ

На председателя на ПГКБ Сергей Станишев

По време разглеждането в парламента на персоналните промени в кабинета

 

Много от споровете и въпросите, които прозвучаха при този дебат, нямаше да се необходими, ако тук беше министър-председателят  на Република България и беше казал ясно и мотивирано за причините за оставката на министъра на транспорта и ясно беше казал защо предлага новия министър. Само че, както вече стана дума, за пореден път министър-председателят на страната бяга от своята отговорност и от своите права на министър-председател. И когато прави промени в кабинета не се явява, а изпраща вицепремиера г-н Дянков, който очевидно все повече се вживява в ролята на бъдещ премиер. Но това не е наш проблем. Това е проблем на министър-председателя, който тази сутрин половин час вися на телефона на една национална телевизия да обяснява мотивите за смяната на министъра на транспорта, на Христина Митрева и други, но не дойде в Народното събрание да ги каже. И както винаги се държа като шоумен, а не като премиер на Република България. Защото мотивите, които прозвучаха, бяха смехотворни. И досега стана дума - дали заради лични причини подава оставка г-н Цветков, дали заради бавно и лошо усвояване на средствата по ОП „Транспорт", както заяви министър-председателят вчера.

 Ако истинските мотиви бяха проблеми в транспортната политика или бавно усвояване на средствата от ОП „Транспорт", премиерът би трябвало да направи тази смяна през декември миналата година. И не само тази смяна. Защото тогава председателят на ЕК г-н Барозу отправи до министър-председателя писмо, в което каза - имате огромни проблеми специално по две оперативни програми - „Транспорт" и „Околна среда и води", където, в писмото се казва -  усвояването е близо 1% от общия обем средства. Ако това е истинският мотив, тогава трябваше да бъде направена смяната. Ако това е мотивът, днес трябваше да бъде направена смяната и на министъра на околната среда и водите, защото нищо не се е променило и в този сектор. Само че както всичко, което се прави от премиера и от това правителство, истинските мотиви са различни, те са нелегални, подмолни, задкулисни. Те са в резултат на вътрешни конфликти на интереси и не се казват просто и ясно, защото сигурно са неудобни.

Аз не очаквам никаква промяна в политиката. Правейки тази промяна, министър председателят отказва ли се от неща, които са направени досега и от намерения, които са заявени от досегашния министър и от финансовия министър? Отказахте се от нисколихвен заем от Японската банка за развитие за два контейнерни терминала във Варна и в Бургас. Това създава риск България да бъде заобикаляна все повече и повече в международните транспортни коридори. Вместо това се готвят концесии, нагласени концесии искам да подчертая. И за пристанище Бургас, където всички знаем, че условията са за собствениците на Български морски флот, и за пристанище Варна, където на най-големия български индустриален клъстер, който произвежда в Девня и експортира, ще сложите на входа една тапа, която ще рекетира производителите. Това е, което се прави досега и очевидно ще продължи да се прави. Ще има ли промяна и отказ от концесиониране на летище София, изграден с европейски пари новият терминал, модернизирано и със средства от арабските държави като заем и действително модернизирано летище, което печели, може и ще печели още повече. Дава се нещо готово, някой да събира средства. Вероятно г-н Цветков някъде нещо не е изпълнил от указанията на министър-председателя. Но не тези, които се декларират публично, а тези които се казват на четири очи и задкулисно. Това е истинската причина за неговата смяна.

Също както и другите смени, които нашумяха вчера - не са истинските мотиви тези, които се обявяват. 200 млн.лв. били по- малко събираемостта на осигурителните вноски в НОИ и затова Христина Митрева била освободена. Глупости, че това са мотивите! По тази логика, г-н Дянков, премиерът трябваше вас да ви уволни още миналата година юли. Защото вие предложихте бюджет, в който трябваше да има нулев бюджетен дефицит, а юли месец 2010г. прогласувахте бюджетен дефицит, който беше близо над 4% от БВП. Там разликата в събираемостта е много по- голяма - 2 млрд.лв. Нали вие, г-н Дянков, обещахте, че само от връзването на кабели между митницата и други агенции и защото ще спрете да са краде, за разлика от „лошата" тройна коалиция, ще съберете 2 млрд.лв. повече. Събрахте 2 млрд.лв. по- малко. Разликата е 4 млрд.лв. Питам за пореден път - къде е фискалният резерв, който ви оставихме? БНБ обяви тези дни, че е паднал на 4, 176 млн.лв., под санитарния минимум. Питам къде са 4 млрд.лв. изхарчени за две години, за какво, кой е видял големите ползи? Казва премиерът - строим магистрали. Много хубаво, че довършвате проекти, които започна предишното правителство, както е Люлин. Дори министър Плевнелиев в Панорама в петък призна, че 114 км. магистрали са построени и пуснати в експлоатация от предишното правителство. Срещу 20 км Люлин, 40% от които са построени в предишния мандат. Само че вие ги довършихте с оскъпяване от 120 млн.лв. за тези 20 км магистрала. Магистрала - 9 млн. евро на един километър. Никой не обясни защо е това оскъпяване.

Стана дума и за другите мотиви. Споменах г-жа Митрева. На всички стана ясно, че просто не изпълнява партийните поръчения на ГЕРБ. И премиерът днес не се посвени да каже - да, ние имаме властта, ние ще назначаваме наши партийни кадри, защото ние носим отговорност. Питам за какво тогава е Законът за държавния служител? Те политически лица ли са? Не. За какво са тогава изобщо конкурсите, кого лъжете?

Мотивът за смяната например на зам.-министъра на икономиката и енергетиката не е ясен. Премиерът каза - защото много пътувал в чужбина, не можел да го намери, все бил в чужбина. Извинявайте, министър-председателят за първите 20 месеца е пътувал много повече отколкото аз за първите 20 месеца от моя мандат. Само че за онова време България получи подкрепа и стана член на ЕС, а за тези 20 месеца не успяхте и премиерът не успя да осигури политическа подкрепа за влизането в Шенген. Трябваше да бъдем март тази година в Шенген. Това беше национална цел. Нула резултат! Не сме в Шенген. Това е ефикасността и на премиера. На всички е ясно, че промените и в икономиката са съвсем други. Защо не кажете? Очевидно на премира трябва зам.-министър, който ще доведе до успешен резултат преговорите за Белене. Защото публична тайна е, че зам.-министър Марий Косев не се приема сериозно от руската страна. Така че изводът е - мотивите не са истински, те са фалшиви. Истинските причини са някъде зад кулисите. Всяка промяна досега в Министерския съвет не е променила политика. Трима министри на здравеопазването! Питам ви - какво се промени в здравеопазването към по- добро  в резултат на тези промени?

Истинската промяна, която трябва да бъде направена, е по отношение на премиера на България. Защото това е едноличен режим, властта е еднолична. Премиерът сам казва - аз управлявам всичко, аз контролирам всичко. Затова той носи отговорност за всичко. И за вашата работа, г-н Дянков и за министър Цветанов, и на Цветков, и на всички останали. И от тази отговорност няма как да избяга. Да бъде доброто ченге, добрият арбитър, а другите да бъдат лоши. Затова е необходима промяна в правителството и на премиера, а не на дин или друг министър. Няма как с тези мотиви, които са фалшиви, да подкрепим промените, които предлагате.