БСП започва консултации за внасяне на вот на недоверие към правителството на ГЕРБ

Май 17, 2011 Новини БСП 0 1295

  Сергей Станишев: Държавата на Бойко Борисов се държи като държава-терорист към хората   БСП започва консултации за внасяне на вот на недоверие към правителството на ГЕРБ

 

Сергей Станишев: Държавата на Бойко Борисов се държи като държава-терорист към хората

 

БСП започва консултации за внасяне на вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. Това обяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев, след като Конституционният съд отмени текстове от правилника на Народното събрание и постанови, че опозицията може да иска вот на недоверие към кабинета, след като Министерският съвет сам е поискал вот на доверие за цялостната си политика. Лидерът на БСП заяви, че още тази седмица левицата започва консултации с парламентарните сили и народни представители, които се смятат за опозиция на сегашната власт. Желанието на социалистите е да имат готовност до края на месец май вотът на недоверие да бъде внесен. „Този вот е лично към премиера Борисов", отбеляза Станишев и изтъкна, че след вота на доверие премиерът поема лична отговорност за цялостната политика на правителството. „Това правителство е вредно за страната", категоричен беше лидерът на БСП.

Според социалистите темата за вота на недоверие следва да е свързана с провала на управляващите в социално-икономическата сфера. Според Станишев, Бойко Борисов живее във виртуален свят, за разлика от останалите хора, които пребивават в реалността. За тази реалност лидерът на БСП изброи редица тревожни факти. По данни на БНБ фискалният резерв е стопен до 4,146 млрд.лв., което може да се окаже заплаха за валутния борд в страната. Станишев отбеляза, че управляващите са похарчили 4 млрд.лв. неясно за какво и настоя да обяснят къде са парите. Също толкова сериозни са констатациите на Асоциацията на индустриалния капитал, според която над 40% от икономиката е в сивия сектор. Лидерът на БСП определи като тревожни тези данни, въпреки че министър Трайчо Трайков лековато заяви, че сивата икономика била по- добре от никаква. Според председателя на БСП икономиката се вкарва целенасочено в сивия сектор чрез репресии. „Държавата на Бойко Борисов се държи като държава-терорист към хората", заяви Станишев. Той добави, че 1,9 млн. българи вече не се осигуряват, а само за една година 200 000 души са безработните и обезкуражените лица. Станишев призова премиерът Борисов да пита именно тези хора дали смятат, че е хубаво да се живее в България. Председателят на БСП със загриженост отбеляза, че икономическата ситуация в страна се влошава, а инвестициите се оттеглят от страната. Станишев напомни предупреждението на синдикатите, че заради липса на средства училища ще бъдат принудени да затворят наесен. Заедно с това излязоха данни, че се очаква до края на годината 1000 лекари да напуснат България, а в пъти са се увеличили хората, които искат да емигрират от страната. Станишев изтъкна още, че бюджетът на НОИ се внася от правителството и това, че приходите са с 200 млн.лв. по- малко е следствие от срива на икономиката. Лидерът на БСП поясни, че не желае да защитава Христина Митрева,  защото е направила много безобразия, но според него управляващите се опитват да си измият ръцете с нея заради собствения си провал.

Самото решение на Конституционния съд социалистите определиха като шамар за Министерски съвет и за премиера Борисов. „Това е сериозен удар по политическото високомерие и професионалното самочувствие, включително на юристите в ПГ на ГЕРБ и на правните експерти, които съветват премиера и правителството", заяви членът на ИБ на НС на БСП и зам.-председател на ПГКБ Ангел Найденов. По думите му нито един от проблемите, които бяха засегнати по времето на вота на доверие, не намериха решение след него. Найденов припомни, че още тогава социалистите са говорили не само за криза на управлението, но и за политическа криза.

Членът на ИБ на НС на БСП и зам.-председател на ПГКБ Михаил Миков изрази недоумение от неглижирането от управляващите на тревожните сигнали, които идват от Европол, Европейската асоциация на съдиите и специалния пратеник на ООН Габриела Кнаул. Миков изтъкна, че въпреки тежките негативни оценки, които получи секторът за сигурност в рамките само на десетина дни, отношението на правителството е бодряческо. Това според депутата буди тревога, особено в навечерието на доклада по правосъдие и вътрешни работи и по отношение на членството на България в Шенген.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>