Румен Петков сезира Държавната агенция за закрила на детето заради употреба на деца за политическа цел

Май 16, 2011 Новини БСП 0 1508

Румен Петков ще сезира Държавната агенция за закрила на детето за скандалния случай, при който плевенски деца по случай празника на града са изработвали поздравителни картички с послания от кмета Найден Зеленогорски

Румен Петков ще сезира Държавната агенция за закрила на детето за скандалния случай, при който плевенски деца по случай празника на града са изработвали поздравителни картички с послания от кмета Найден Зеленогорски. Това обяви самият депутат от ПГКБ на пресконференция. Петков добави, че е отправил е актуален въпрос към социалния министър Тотю Младенов дали в конкретния случай става дума за експлоатация на деца и какви мерки ще предприеме министерството срещу административния произвол. Депутатът се е обърнал с въпрос и към образователния министър. Петков иска да знае дали Инспекторатът ще направи проверка и как ще бъдат защитени децата и учителите. „Такъв цинизъм не помня някой да си е позволявал последните 20 години", възмути се той. Петков ще настоява да се провери и дали е оказван натиск върху учители и директори да пишат опровержения по скандала. Същевременно общинските съветници на БСП в Плевен ще поискат информация за похарчените пари за празника на града, включително за авиошоуто и за експлоатацията на детския труд. „Ако компетентните институции не се намесят, има опасност случаят да се превърне в практика", предупреди Петков.

Председателят на Общинския съвет на БСП-Плевен Любомир Петков разказа, че след като Найден Зеленогорски е обявил намерението си да участва в предизборната борба, негови послания се появяват на поздравителни картички, изработени от деца от плевенските детски градини. Така по думите му, след Пещера и Плевен се записва в грубите политически заигравки с деца. „Да злоупотребиш по този начин с труда на децата е пошло и цинично", заяви Петков. Той оприличи скандалния случай с сюжет от 50-те години на миналия веки и нарече нескопосани обясненията на общинската администрация.

Областният председател на БСП-Плевен Васил Антонов изтъкна, че първото нарушение на Изборния кодекс вече е факт. Той призова управляващите категорично да се разграничат от подобна употреба на децата. Антонов напомни, че плевенският кмет е обещал 100 зелени площадки и 3 детски заведения, но нищо от това не е дори започнато.

Майката Моника Чочева изрази огорчението си от случилото се и от употребата на детския труд за предизборна агитация. Тя изтъкна, че децата са се потрудили, за да зарадват най- вече своите родители, но вместо техните имена, на картичките е изписано името на плевенския кмет. Според Чочева трябва да се търси отговорност на кмета, който не е направил нищо за плевенските деца и младежи.