Нашите коалиционни партньори на първо място са гражданите на България

Май 14, 2011 Новини БСП 0 1303

  На 23 юли 2011 година ще се състои заседание на 47 конгрес на БСП

 

На 23 юли 2011 година ще се състои заседание на 47 конгрес на БСП. Предложението за датата и темите бе направено от лидера на БСП Сергей Станишев на провелия се днес Национален съвет на партията и бе одобрено единодушно. Според приетото решение дневният ред на форума ще включва: политически доклад за задачите на БСП в подготовката на „Избори" 2011, политиката на БСП в местната власт и местното самоуправление; платформа за участие на партията в изборите за президент и вицепрезидент и декларация по повод 120 годишнината от създаването на БСП.

Според лидера на БСП Сергей Станишев БСП ще разчита на подкрепата на всички български граждани. „Нашите коалиционни партньори на първо място са гражданите на България. Логично е да водим и разговори с опозиционните парламентарно представени политически сили. Залогът е много по-голям от интересите на БСП, ДПС, Синята коалиция или депутатите от РЗС. За много време напред ще се решава модела на управление на страната. Ако опозиционните партии и българските граждани допуснат ГЕРБ да спечелят президентските избори и да овладеят местната власт, това което виждаме всеки ден, ще се затвърди, окопае и разшири", заяви още Станишев.

В отговор на журналистически въпрос за собствената му кандидатура на президентския вот, лидерът на БСП посочи, че ако премиерът Борисов поеме ангажимента да се направи една бърза промяна в Конституцията, ГЕРБ ще получи гласовете на БСП в НС. „Аз съм готов да бъде разглеждана и моята кандидатура, защото всички разбират много добре, че през 1991г., когато е бил приеман съответният текст за условията за кандидатиране, той е правен с две цели - да не се кандидатират царят и Андрей Луканов. Впрочем, една такава промяна би позволила да се снемат въпросителните по отношение на евентуалните кандидатури на Кристалина Георгиева и Меглена Кунева."- допълни още Станишев.

Лидерът на БСП коментира и аналогията, правена от Бойко Борисов с президентския пост на Георги Първанов и неговото евентуално кандидатиране. „Смешно и нелепо е обяснението на премиера, защото Георги Първанов се кандидатира като лидер на опозиционна политическа партия, която беше загубила току-що парламентарни избори и направи действително впечатляващ успех и победа. Да имаш изпълнителната власт и да избягаш от нея в президентската институция, за която всички разбират, че е много ограничена, действително си е бягство", заяви още Станишев. Той посочи още, че премиерът е поел конкретните ангажименти да направи България средноевропейска държава за три години, но все още не се забелязва никакъв прогрес в това отношение.

По отношение на кандидатурите Сергей Станишев изтъкна, че вече е стартирал процесът на номинации на кандидати и вече има над 15 официално издигнати. По формулата трябва да се произнесат основните организации и конференциите на БСП, които ще се провеждат в различните общини. Председателят на БСП отбеляза, че на тази база ще се вземе националното решение. Той изтъкна, че кандидатите на БСП трябва да бъдат достатъчно приемливи и мотивиращи за хората на левицата, така че да бъдат основен опонент на ГЕРБ на втори тур и наред с това те трябва да бъдат приемливи и за хора, които не споделят  левите ценности.

Сред обсъжданите теми от Националния съвет бе и проект на коалиционната формула за участие на БСП в „Избори 2011". „През 2011 година в България предстои да се проведат два важни избора, които в непосредствена перспектива ще изиграят важна роля за бъдещото развитие на страната и за живота на всеки български гражданин" заяви е експозето си Росен Малинов, председател на Комисията по взаимоотношенията на БСП с политическите партии на НС на БСП. „Политическата обстановка налага максимално обединяване на ляво настроените избиратели около Коалиция за България, за де се противопоставим на крайно дясното, авторитарно и популистко управление", допълни още Малинов.

Според члена на ИБ на НС на БСП и депутат от ПГКБ Янаки Стоилов в документа за коалиционната политика на БСП трябва да се запише, че партията е „първостепенна политическа сила, която трябва да укрепи позициите си". Според него с президентската кандидатура трябва да се покаже отстояване на принципите на републиканското управление и парламентаризма, както и противопоставяне на политическата демагогия и конфронтация.