Сергей Станишев: Ще се противопоставям на всеки опит медиите да бъдат манипулирани или подчинени на политически или на икономически интереси

 Свободата на словото е принцип, който трябва винаги да бъде защитаван, подчерта премиерът в приветствието си към организаторите и участниците във Втория медиен форум, който събра в столичния хотел „Кемпински” медийни експерти и журналисти от Югоизточна Европа

 Свободата на словото е принцип, който трябва винаги да бъде защитаван, подчерта премиерът в приветствието си към организаторите и участниците във Втория медиен форум, който събра в столичния хотел „Кемпински” медийни експерти и журналисти от Югоизточна Европа. Свободата на словото, на изразяването и на отстояването на това право бе в основата на формирането на демократична България, изтъкна министър-председателят пред авторитетната аудитория. По думите му, медийният форум е добър повод да се отправи поглед към пътя, който е извървяла страна ни и българските медии до днес.

 Много често в новините се вижда, че акцентите са в негативното и грозното в действителността, каза премиерът Сергей Станишев. По думите му, тя трябва да се представя такава, каквато е, и да бъде повод да се променя към по-добро и като обществена нагласа, и като натиск върху политиците и държавните институции. Българските медии достатъчно обективно отразяват тази действителност, а постигането на стандарт за свободни и отговорни медии е постоянен процес на самоусъвършенстване, подчерта още премиерът в приветствието си.

 Убеден съм, че никой не поставя под съмнение свободата и отговорността на българските медии, посочи още министър-председателят пред аудиторията. Ще се противопоставям на всеки опит медиите да бъдат манипулирани или подчинени, било то на политически или на икономически интереси, категоричен бе премиерът. Има много опити не само за политически натиск, който винаги съществува, но и икономически и финансови интереси, които се опитват да влияят на медиите навсякъде по света, допълни той.

 Международната финансова криза, българският етнически модел, особеностите на т.нар. анонимна журналистика у нас, както и усилията на правителството в борбата с организираната престъпност и корупцията бяха сред основните акценти в обръщението на премиера пред участниците във форума.

 Пред участниците си във форума премиерът подчерта за пореден път, че на фона на много други държави България остава стабилна, въпреки финансовата криза. По думите му, българските банки имат добри портфейли и високи задължителни резерви. Осъществява се постоянен контрол от БНБ и правителството, за да бъдат добре защитени влоговете на гражданите и да функционира финансовият пазар, посочи премиерът.

 Около 15 млрд. евро е достигнал фискалният резерв на страната, информира още той като подчерта, че това се дължи на последователната фискална политика на правителството през последните години и е сериозен гарант за стабилността на валутния борд и на страната. Правителството взема мерки, за да ограничи въздействието на кризата и е много важно как медиите отразяват тази реалност и тук е отговорността им като „четвърта власт” и реален фактор във всяко общество, каза още премиерът Сергей Станишев.

 В България е налице дълбока традиция на етническа и религиозна толерантност, заяви министър-председателят пред участниците във форума. В изказването си той припомни акта на спасяването на българските евреи през Втората световна война. В началото на 90-те години успяхме да опазим България от етническо напрежение, въпреки събитията през 80-те години, посочи той. Българските политици днес говорят неща, които са взривоопасни и създават не само отношение към една партия, но и нагласа и отношение към турците в България, заяви  премиерът.  

 Понякога се създава образ на България, който не отговаря на действителността, както от политици, така и от външни заинтересовани фактори, заяви още министър-председателят и открои рекордния ръст на чуждестранните инвестиции през миналата година и челното място на страната ни по отношение на данъчните реформи в класацията на Световната банка. Медиите трябва да намират точния баланс, който отразява и двете реалности – позитивната и негативната, посочи в заключение премиерът Сергей Станишев. По-късно той се включи в първия дискусионен панел, посветен на медиите и демокрацията.  

 Медийният форум, който ще продължи и утре, е организиран от Медийна група WAZ, Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер” и Медийната организация за Югоизточна Европа. Партньори са „Вестникарска група България” и Център за развитие на медиите. Във форума участват около 200 издатели, мениджъри на издателски компании, главни редактори и водещи журналисти от Югоизточна Европа.