ГЕРБ налага модел на антикултурно поведение

Май 14, 2011 Новини БСП 0 1467

  Живеем във време и в мандат, в който бездуховността и хилуганщината в езика на управляващите задават много погрешен тон на отношение към култура, наука, образование, духовност

 

Живеем във време и в мандат, в който бездуховността и хилуганщината в езика на управляващите задават много погрешен тон на отношение към култура, наука, образование, духовност. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на заседание на Националния съвет на партията. Седмица преди празника на българската писменост и култура, ръководството на БСП прие Управленските проекти на левицата в областта на културата и духовността и на образованието и науката. Според Станишев негативната тенденция при управлението на ГЕРБ ерозира перспективата на България и на българската нация. „Това става незабележимо, всеки ден по малко и налага нов модел на антикултурно поведение", отбеляза той. По думите му  при управлението на ГЕРБ всичко се прави ден за ден и липсва посока на развитие. Станишев изтъкна, че БСП е единствената партия, която се стреми да начертае визия за България за след 10 години. На тази основа социалистите разработват и своите управленски проекти в различните сфери. Лидерът на БСП отбеляза, че е важно алтернативните предложения на партията да бъдат достъпни и разбираеми за хората. По думите му трябва да се мобилизира обществена подкрепа за съпротива както срещу безумията на ГЕРБ, така и за формиране на нова политика.

Сергей Станишев изтъкна, че не може да има интелигентен растеж без развитие на образованието, науката и изследванията. По думите му ГЕРБ обещаваха преди и след изборите купища неща, но на практика нищо не изпълниха. За разлика от тях, Станишев отбеляза, че БСП е доказала, че може да изпълнява поетите ангажименти, въпреки трудностите. Лидерът на социалистите припомни направеното в областта на културата през предишния мандат и изтъкна заслугата на Стефан Данаилов.

„Кризата на духа е една от най- изразителните характеристики на съвременното българско общество", заяви председателят на Съвета на НС на БСП по култура, духовност, медии и структури на гражданското общество Стефан Данаилов. Той представи Управленския проект „За защита на националната идентичност, за устойчив и приобщаващ към европейските критерии растеж на българската култура". Данаилов изтъкна, че културата се нуждае спешно от антикризисни мерки, които да съхранят творческия потенциал на нацията. Необходимо е и разработването на Стратегия за развитие на националната култура в България. В проекта си БСП предвижда стимулиране на активната конкуренция между творците чрез нов Закон за сценичните изкуства и усъвършенстване на нормативната база за развитие на българското кино, пластични изкуства и книжния пазар. Според социалистите държавната субсидия за култура трябва да достигне 1% от БВП, както и да се активизира работата с финансовите инструменти на ЕС. В проекта се предвижда още разширяване и обогатяване на материалната база на творческите институти, обогатяване на формите за ранно откриване и обучение на кадри в училищата по изкуствата и културата. БСП подкрепя принципа на децентрализация на културните субекти, както и утвърждаването на България като равноправен европейски партньор в защитата на правата на творците. Според социалистите развитието на културата трябва да бъде подчинено на нейната социална роля. В проекта си БСП изтъква свободата на медиите като гарант за демокрацията в България.

Председателят на Съвета на НС на БСП по образованието и науката, младежта и спорта Атанаска Тенева представи Управленския проект „Знанието - основа за развитието на човека и обществото". В сферата на училищното образование ключови понятия за социалистите са - достъпност, качество и мотивация. БСП предлага въвеждане на държавен стандарт за учителския труд и превръщането на българския учител в ключова фигура за преодоляване на неграмотността. Предвижда се пълен обхват и безплатно обучение на децата - от предучилищна възраст до завършване на образованието. От БСП са категорични, че разходите за образование трябва да достигнат до 6% от БВП, каквито са средните нива в ЕС, а делът на отпадащите от училище да не бъде по-голям от 10%. В сферата на  висшето образование акцентът е върху публичната отговорност и регулативната роля на държавата и социалната й функция върху развитието на академичната автономия. БСП предлага възстановяване на нивата на финансиране от 2009г., а до 2020г. - достигане на 1,1% от БВП за висше образование. Предвижда се поетапно премахване на таксите за държавните висши училища, електронизация на учебното съдържание,  гарантиране на равен достъп до качествено висше образование и разработване на Национална карта „Образование и реализация". БСП се обявява за масовизация на висшето образование и срещу ликвидирането на държавните структури. В областта на науката според социалистите е необходимо да се увеличи изследователският капацитет и активно да се  участва в европейското изследователско пространство. „За БСП възможностите за реализация на всеки български гражданин зависят от модернизирането на българското образование. То е в основата на нашата конкурентоспособност. Образованието е човешко право, което трябва да бъде отстоявано", отбеляза Атанаска Тенева. Тя беше категорична, че общественият модел на образованието в България трябва да се съхрани и развие. По думите й държавата трябва да има отговорност за всеобщото и качествено образование, за развитието на научните изследвани,  за технологичното развитие и иновациите. В противен случай не може да има път към общество на знанието.