Външната ни политика е в състояние на ликвидация

Май 13, 2011 Новини БСП 0 1195

  Българската външна политика е в състояние на ликвидация, дезориентация и непредсказуемост

 

Българската външна политика е в състояние на ликвидация, дезориентация и непредсказуемост. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на публична дискусия на тема: България в ЕС: национална сигурност, външна политика и отбрана". Според лидера на БСП сред причините за тази тревожна тенденция са политизирането на работата на МВнР, политическите назначения и лустрацията, която се готви с промените в Закона за дипломатическата служба. „Всяко лустрационно действие ще срещне политическия и правен отпор на БСП. Това е разсипване на дипломацията", заяви Станишев. По думите му след приемането на страната ни в ЕС се наблюдава парадокс - България става по- затворена и все повече се изолираме. „Това е опасна тенденция", добави лидерът на БСП. Станишев отбеляза, че премиерът Борисов пътува повече от предишния премиер в чужбина, но резултатите от външнополитическата му активност са много ниски. Лидерът на БСП напомни, че въпреки многото шум, правителството не може да осигури подкрепа за важен приоритет за страната ни като членството в Шенген.

Тревожна според Станишев е липсата на самостоятелни инициативи на България, които да очертаят ясен профил на страната ни навън. Според лидера на БСП България трябва да концентрира работата си по отношение на Западните Балкани, Черноморския регион и Източното партньорство на ЕС. Станишев обясни, че по тези въпроси страната ни може да въздейства най- ефективно, но за съжаление липсва всякаква активност на правителството в тази посока.

Председателят на БСП отбеляза, че както в един футболен отбор има блестящи и посредствени играчи, така и ролята на България в рамките на ЕС и на НАТО може да бъде различна. Станишев беше категоричен, че страната ни може да бъде активен фактор и да отстоява националните си интереси, а не просто да бъде консуматор на сигурност и да изпълнява решения, взети другаде. Лидерът на БСП определи като неприемливо това, че политиката в сферата на отбраната се формира на основата на финансовата целесъобразност и с мотива, че няма пари. Той разкритикува Закона за отбраната и въоръжените сили и отбеляза, че е нужна ясна система за подкрепа на българските военни. По думите на Станишев е нарушен балансът между политическото и военното ръководство.

Председателят на БСП изтъкна, че назрява усещането за необходимост от алтернатива в областта на националната сигурност, външната политика и отбрана и социалистите имат своите предложения в тези сфери. Те са обединени в Управленския проект на БСП „Национална сигурност, външна политика и отбрана", който беше представен в рамките на дискусията от председателя на Съвета на НС на БСП по национална сигурност и отбрана Ангел Найденов. 

Найденов остро разкритикува орязването на разходите за отбрана. Той изтъкна, че в България те са пет пъти по- малко от средната стойност за ЕС и НАТО. По думите му разходите трябва да бъдат около 2% от БВП. Проблем според Найденов е технологичното изоставане на въоръжените ни сили и хроничния недостиг за бойната подготовка на военните ни части. „Не сме равностоен и самостоятелен участник в съюзническите мисии", отбеляза той. Според Ангел Найденов трябва да се осигурят условия въоръжените ни сили да изпълняват пълния обем от ангажименти по конституция и спрямо съюзниците.  По думите му е необходимо да се спрат непрекъснатите реформи, които се свеждат до механичното съкращаване на състава и на военна техника. Професионализацията и модернизацията са ключови за сектора според председателя на Съвета на НС на БСП. Ангел Найденов изтъкна, че е важно да се възстанови престижът на военната професия, да се осигури стабилност на кариерното развитие и грижа за семействата на българските военни.

Председателят на Съвета на НС на БСП по външна политика Кристиан Вигенин отбеляза, че през последните месеци имиджът на страната ни е пострадал. Той остро възрази срещу намерението на ГЕРБ, ако спечелят изборите, президентът да отзове посланиците, свързани с ДС. Според Вигенин трябва да се промени подходът при формиране на бюджета на МВнР, като първо се поставят конкретни задачи и след това те да се обезпечават финансово. „Само така може да се пребори явлението Симеон Дянков", заяви Вигенин. Той изтъкна, че е важно  България да има силно присъствие в европейската политика и да има свой принос за развитието на Службата за външна дейност на ЕС. По думите му  трябва да се разширят икономическите задачи пред дипломацията ни. В Управленския проект социалистите предвиждат още Създаване на дипломатическа академия и изготвяне на стратегия за българите зад граница.

Според депутата от ПГКБ Румен Петков България трябва да има роля в подготовката на Дунавската стратегия. „Фактът, че от акваторията на Черно море може да избяга 30-годишна турска гемия е показателен. Ако това правителство не вземе мерки сега, няма защо да питаме за Шенген", каза още Петков.

Зам.-председателят на Групата на С&Д в ЕП Ханес Свобода отбеляза, че Европа се намира в критична ситуация. По думите му често е виждат инициативи от големи страни-членки и пасивност от други държави. Според Свобода проблемът с Шенген показва, че краткосрочни и вътрешнополитически въпроси взимат превес над външната политика. „Често се налага да защитаваме постигнатото, вместо да се надгражда", добави Свобода. Той отбеляза още една деструктивна според него тенденция - в Европа гражданите се чувстват несигурни и настояват границите да се затварят. Свобода потвърди, че България трябва да бъде активна по въпросите за Западните Балкани.