Безотговорната политика на местните политици застрашава европейския проект

Май 13, 2011 Новини БСП в медиите 0 1071

  Зам

 

Зам.-председателят на Групата на С&Д в Европейския парламент Ханес Свобода в интервю за Агенция „Фокус":


Фокус: Г-н Свобода, БСП представи своя управленски проект в областта на външната политика, отбраната и сигурността. Адекватни ли са идеите в този проект?
Ханес Свобода: Проектът на БСП очертава основните дефицити и проблеми на външната политика. Погледнато отвън бих могъл да кажа, че ние наистина не можем да забележим някаква особена активност от страна на България.
Фокус: В какво отношение трябва да е най-вече тази активност?
Ханес Свобода: Разбира се, ние трябва да имаме обща външна политика и политика на сигурност на европейско ниво, а не 27 политик на отделните държави. Същевременно обаче всяка една държава има своите специфични регионални познания и ноу-хау, които трябва да вложи в европейската обща външна политика и политика за сигурност. Има две специфични области, в които България може да бъде полезна - едната е Югоизточна Европа и региона на Балканите, а другата е Черноморският регион. Тези два региона не бива да бъдат монополизирани от определени държави, но същевременно трябва да имаме предвид, че България може да бъде далеч по-активна.
Фокус: Каква е вашата позиция относно присъединяването на България и Румъния в Шенген и в какви срокове трябва да стане това?
Ханес Свобода: Нито един въпрос, който не е пряко свързан с миграцията и преминаването на границата не бива да бъде поставен като предварително условие за влизане в Шенген, защото Шенген е основно свързан с движението на хора през граници. В момента съществуват съмнения по отношение на трафика на хора, трафика на наркотици и възможността на България да се справи с това. Затова българското правителство трябва да има ефективна стратегия за борба с трафика. От друга страна има държави, които възпират България от процеса на присъединяване към Шенген, не заради проблеми, свързани с миграцията, а заради вътрешни въпроси. Ние категорично отхвърляме подобни твърдения. За нас е важно гражданите на България и Румъния да не страдат заради вътрешната политика на Франция например и други държави.
Фокус: Каква е позицията ви относно скандала с подслушванията в България?
Ханес Свобода: Подобни мерки разбора се понякога са необходими, но трябва да се подчертае, че това нещо трябва да се случва на база ясни правила, ясен контрол. Специално по отношение на разпространяването на информацията, придобита със специални разузнавателни средства, трябва да бъдем много внимателни тя да не се стига до ръцете на хора, които не е редно да я получават. Затова не бива да има такива сиви зони, в които се създава възможност за злоупотреба с подобен тип информация и е нужно да има ясни правнорегламентирани методи за работа с такива средства.
Фокус: Социална ли е Европа в състояние на криза?
Ханес Свобода: Не мисля. От кризата някои хора ще излязат страшно богати, с по-високи доходи, докато други ще бъдат с все по-ниски доходи, ще живеят в бедност. Мисля, че подобно разделение на бедни и богати не бива да съществува на изхода на кризата. Още преди кризата имаше една пропаст между високите доходи и ниските доходи, като високите доходи растяха с много по-голяма скорост. Това се наблюдава и след кризата. Това отваря поле за десните популисти, които злоупотребяват с това и се представят като Робин Худ в защита на хората с ниски доходи. Затова мисля, че Групата на социалистите и социалдемократите в Европа трябва да намери честен и сериозен начин да отговори на нуждите на хората и особено на онези хора, които са в социално неизгодно положение. Затова това е наша отговорност.
Фокус: Кои са най-сериозните трансформации, които търпи Европа в следствие на кризата?
Ханес Свобода: Един от проблемите, който дойде заедно с кризата, е възходът на национализма. Европа се показа като не особено ефективна по отношение на справянето с кризата. Това даде поле на популистки групи, които да прокламират, че решението на кризата може да бъде на национално ниво. Хората поне за кратко им вярват и се хвърлят да ги подкрепят. Но ние знаем, че това не е така. Във време, когато е нужна силна Европа, и то насочена навън - към Китай, към Русия и т.н. , ние все повече започваме да се фокусираме върху вътрешни въпроси и започваме да се караме помежду си. Такъв въпрос е например Шенген, присъединяването на България и Румъния, въпросите за имиграцията и бежанците, а това отслабва нашия потенциал.
Фокус: Каква е Вашата прогноза - в бъдеще европейските граждани по-скоро ще се обединяват или ще се разединяват?
Ханес Свобода: Намираме се в една повратна точка, когато се фокусираме върху националната, при това доста безотговорна политика и местните политици до голяма степен застрашават европейския проект. Важно е отговорните политици, най-вече от центъра и лявото пространство, да дадат сериозно ухо на проблемите на гражданите и да се опитват да не залитат към даването на празни отговори и напразни надежди, а по-скоро да дадат реални и устойчиви решения. Няма как да постигнем силна Европа, ако гражданите не са убедени, че в това има полза, затова ние мислим, че ни е нужна не толкова детайлна регулация, а по-скоро визия и стратегия за развитието на ЕС. Енергетиката е едно от тези полета, където трябва да покажем, че само обща енергийна политика на Европа може да се справи с предизвикателствата. Нуждаем се от нови инвестиции в нашата инфраструктура, науката и развитието. Нуждаем се от общ контрол върху границите, заедно с Фронтекс и другите институции, защото само с такъв общ контрол можем да се преборим с проблемите на имиграцията. Всяка държава, включително и България ще помага, но ако само България или само Румъния има една активна политика в тази сфера, това няма да помогне. За да бъдем ефективни, трябва да имаме обща политика. Ние не се нуждаем от повече граничен контрол между самите държави, ние се нуждаем от по-тясно сътрудничество между полицейските органи на тези страни, за да контролираме външните си граници.