Бойко Клечков, БСП: За 7 месеца направихме 22 млрд. лв. социален бюджет. Ще продължим това, което започнахме

Сеп 07, 2022 Новини БСП в медиите 0 814

07.09.2022 г.

“За седем месеца управление ние направихме социален бюджет, който надвиши 22 млрд. лв. бюджет, който е ориентиран към хората, към бедните, към тези, които са в най-неблагоприятно състояние, към тези, които имат нужда от помощ да си заплатят дървата, водата тока.” Това заяви водачът на листата на “БСП за България” в Кюстендил Бойко Клечков в предаването “Актуално от деня” по БСТВ. 

Той посочи и целите на БСП след изборите: “Ще направим всичко възможно, за да наложим мораториум върху цената на газа. Заложили сме безплатни учебници на деца до 12. клас и безплатни лекарства на деца до 14-годишна възраст. Децата от 1-ви до 4-ти клас да имат първоначална еднократна помощ от 350 лева. Като социална партия, ще търсим варианти за вдигане на заплатите на хората и ще довършим плана за преизчисляването на пенсиите. Онова, което сме започнали, ще го довършим.” 

“Колкото и някои хора да отричат преговорите с “Газпром”, нямаме алтернатива. България трябва да си поддържа своя икономически интерес, за да може населението да посрещне зимата, да се отопляват на газ, да не се топлят всички на електричество, защото не се знае мрежата колко ще издържи”, каза кандидатът за народен представител от Кюстендил Йордан Тодоров. 

Водачът на листата Клечков посочи и основните проблеми в Кюстендилска област: “ВиК асоциацията е неокомплектована. Община Сапарева баня не влиза в нея и по този начин се ощетяват и тези, които са влезли в тази асоциация, и тези, които са извън нея. При всички случаи в Народното събрание трябва да се направи законопроект, по който автоматично всички общини задължително да бъдат вкарани в т.нар. ВиК асоциация, за да могат да ползват европейски средства за обновяване на мрежата.” 

Социалистът припомни, че областта е известна със своите черешопроизводители, но няма преработвателно предприятие, което да задоволи нуждите на област Кюстендил. “Над 17 хил. тона череши се берат в нашия регион, отделно ябълки, круши, сливи. Такова предприятие ще даде един старт за селскостопанските производители и ще се върнем на онова място, когато бяхме безспорни износители на плодове и зеленчуци в чужбина”, обясни Бойко Клечков. 

Йордан Тодоров цитира статистика на НСИ, по която Кюстендил е на последно място по размер на средна работна заплата. “Това е 1104 лв., което прави 856 лв. нетно възнаграждение. Големи инвеститори в областта липсват. Ние сме овощната градина на България, но през последните години много хора си изхвърлиха продукцията - няма реализация. Няма гаранция от държавата за изкупуване на тази продукция. Трябва да се намерят пазари с помощта на местната власт, но, за съжаление, това не се случва”, сподели част от неволите на жителите на Кюстендилска област.

“Ние сме гаранта за увеличение на пенсиите, за увеличение на работната заплата, за увеличение на майчинството, както вече направихме. Ние вече показахме, че това, което обещаваме, се случва”, каза в заключение Бойко Клечков. 

Йордан Тодоров призова хората да гласуват, за да не оставят съдбата си в ръце на други. “Ако гласувате с №28 в бюлетината за “БСП за България”, ние ще оправдаем вашето доверие”, добави кандидатът за народен представител.