Проф. Румен Гечев: Борисов каканиже нелепици, да се види описан в книгата на Антон Тодоров "Шайка"

Сеп 07, 2022 Новини БСП 0 850

Това написа във Фейсбук водачът на листата на БСП в Плевен

Днес, 07 септември, 2022 г., лицето Бойко Борисов отново се е впуснал в преминаващи границата на здравия разум оценки и фалшификации по мой адрес. В негово изказване той нагло внушава, че „Световният шампион, планетарният шампион по фалиране на банки се казва Румен Гечев. 24 банки е фалирал“. Първо, нито един министър, нито правителство може да фалира банки. Съгласно Конституцията и законите на страната банка може да обяви във фалит само съдът по предложение на БНБ. Само БНБ може да лицензира, да регулира, контролира и да отнема лиценз на банка, независимо дали е държавна, частна или кооперативна. Нещо повече, за намеса на изпълнителната власт в работата на независимата банкова система се носи съдебна отговорност.

Второ, самият Борисов лично и с цялата си парламентарна група даде категорична положителна оценка на финансовият екип на правителството „Виденов“.

ГЕРБ предложиха и гласуваха за управител на БНБ г-н Димитър Радев, а за зам. Управител и то на управление “Банков надзор” г-н Димитър Костов. Първият бе зам.-министър на финансите, а вторият министър на финансите в правителството „Виденов“. Нещо повече, в десетки интервюта около търсенето на нов управител на БНБ през последните месеци, Борисов и неговият парламентарен екип сипеха суперлативи към г-н Радев и настояваха той да бъде преизбран отново за гуверньор на БНБ.

И ГЕРБ има основание, защото и двамата колеги от финансовият екип „Виденов“ са висококвалифицирани и доказали се икономисти у нас и в чужбина.

И тук възниква труден към интелектуалеца Борисов въпрос: Защо превъзнася финансовия екип на Виденов, а каканиже нелепици за министъра на икономическото развитие Гечев?

Трето, като министър съм имал твърде далечни от банковата система отговорности, в т.ч. приемане на закон и създаване на Агенцията за чужди инвестиции, създаване на закон и подготовка въвеждането на Държавна насърчителна банка – днес Българска банка за развитие, създаване на Комисията за ценни книжа- днес Комисията за финансов надзор КФН и може би най-важното – разработването на Закон за въвеждането на Паричен съвет. Заедно с МВФ, през втората половина на 1996 г. подготвихме Валутния борд. Но превратът през януари 1997 г. осуети неговото навременно въвеждане.

Четвърто, банките фалираха защото бяха завлечени от грабителите на българския народ. Те са добре познати на Борисов и са описани чудесно от бившия депутат от ГЕРБ А. Тодоров в неговата заклеймяваща книга „Шайката“. В нея Борисов е доста интересен герой. Прав ли е А. Тодоров, че Борисов е слугувал на тези грабители и дали още не им слугува?