Ако до средата на юни няма условия за провеждане на демократични избори, резултатите им ще бъдат поставени под въпрос

Май 10, 2011 Новини БСП 0 1587

Приватизацията, която планира ГЕРБ, е пладнешки обир на държавни активи   Народното събрание трябва още от утре да започне консултации за осигуряване на законодателни условия за провеждане на демократични избори в България

Приватизацията, която планира ГЕРБ, е пладнешки обир на държавни активи

 

Народното събрание трябва още от утре да започне консултации за осигуряване на законодателни условия за провеждане на демократични избори в България. Това заяви членът на ИБ на НС на БСП и зам.-председател на ПГКБ Михаил Миков по повод обявените от КС за противоконституционни текстове от Изборния кодекс. По думите му ако до средата на юни тези условия ги няма, демократичността на изборите и резултатите от тях ще бъдат поставени под сериозен въпрос. Миков обяви, че БСП активно ще участва в законодателните решения, които спешно трябва да се предприемат за нормалното протичане на изборите.

Според Михаил Миков решението на КС представлява тежка оценка за недемократичното законодателство, което произвежда сегашното мнозинство в парламента. Депутатът изтъкна, че неглижирането на проблема не може да прикрие практиката да се приема законодателство, което противоречи на Конституцията. „Това законодателство е особено опасно, когато става въпрос за изборите, които гарантират демокрацията в страната", обясни Миков. Той отбеляза, че се е потвърдила прогнозата на социалистите, че първата възможна дата за изборите скъсява времето за подготовка на изборите. Миков изтъкна, че след решението на КС на гражданите още не е ясен срокът за т.нар. уседналост. „Не трябва по никакъв начин да се пречи на хората да упражняват конституционните си права", категоричен беше депутатът. Той обяви, че БСП ще настоява да отпадне уседналостта и при пасивното избирателно право. Миков добави, че предстои посещение на делегация на Венецианската комисия и социалистите имат намерение да я запознаят с обстановката, в която се подготвят изборите.

Депутатът от левицата изрази тревогата си от негативния ефект, който може да има докладът на Европол - както за членството на страната ни в Шенген, така и за приемането ни в Еврозоната. „Правителството трябва да засили политическите действия за осигуряване на пълноправното членство на България в Шенген", заяви Миков. Той посъветва министър Цветан Цветанов да не се радва, когато името на страната ни попада в такива доклади заедно с нигерийските разбойници.  Депутатът изтъкна, че ако през 2009г. в доклада България се споменава 19 пъти, сега тя е спомената 23 пъти.

„Предлаганата от правителството на ГЕРБ приватизация е пладнешки обир на държавни активи", заяви секретарят на НС на БСП Корнелия Нинов. Според социалистите приватизацията не трябва да се извършва в криза, защото в такива периоди цените на активите са ниски, търсенето е малко и златни държавни активи ще се продадат за трохи. Нинова изтъкна, че целта на приватизацията на ГЕРБ е просто да се съберат приходи в бюджета, защото икономиката не работи. По думите й се нарушава Законът за Сребърния фонд, защото приходите от приватизацията няма да отидат по предназначение - за Сребърния фонд и за гарантиране на пенсионната система. Нинова изтъкна, че в критериите, обявени за приватизация на предприятията няма нито дума за социални ангажименти.

По повод развоя на делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова, Михаил Миков коментира, че не може да не предизвиква смущение начина, по който се събират и нагласяват доказателствата по определени процеси. „Делото Масларова е само поредното доказателство за начина на сглобяване на доказателства", добави депутатът.   

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>