Сергей Станишев: Имаме нужда да честваме 9-ти май

Май 09, 2011 Новини БСП 0 1642

Имаме нужда да честваме 9-ти май

Имаме нужда да честваме 9-ти май. Победата над хитлеристка Германия не е обичайна победа в някоя от стотиците войни, водили се по света. Това е победа на живота над смъртта. С тези думи председателят на НС на БСП Сергей Станишев се обърна към стотиците граждани, които днес се събраха пред Паметника на Съветската армия, за да отбележат 9 май - Деня на победата над фашизма. Лидерът на БСП отбеляза, че този ден завинаги ще остане в паметта на народите по света, заедно с дълбоката почит пред подвига на героите от Втората световна война.

Лидерът на БСП изрази тревогата си, че неонацистки партии се въздигат в Европа и за съжаление България не прави изключение. Той напомни, че антифашистката идеология е потъпквала свободния избор.  

Станишев изтъкна, че  Съветската армия има най-голям принос за победата над нацизма. Затова социалистите ще защитават паметника на Съветската армия от хората, които искат той да бъде демонтиран.

„Този ден нямаше да го има като Ден на Европа, ако я нямаше победата", заяви Георги Кадиев. Той пое ангажимента, ако бъде избран за кмет на София, столицата да има своя паметник на Съветската армия. Кадиев обеща още София да бъде един толерантен, чист град, град на мира.